Rotstuinclub: ...voor wie bezig is met alpiene planten...

Wij zijn een groep tuiniers met een grote interesse voor de rotstuin - in welke vorm dan ook. Via lezingen, kennisuitwisseling, tuinbezoek en excursies breiden we de kennis van de leden uit. Het uitwisselen van ervaringen staat hierbij centraal. Zo krijgen we - gezellig samen - nóg meer plezier in het rotstuinieren.

programma 2017-2018

Bijeenkomsten: 8 dinsdagavonden (1x p/mnd). Aanvang: 19.30 uur
l
ocatie: in een leslokaal van het Prinsentuin College, Frankenthalerstraat 15 te Breda.
In het zomerseizoen bezoeken we elkaars tuinen.

download hier het volledige Initiates file downloadprogramma 2017-2018

12 december 2017 : “Wandelen in de Bergen”; zo noemt Leen Kalkman deze lezing.

Leen is geen onbekende binnen G & B Breda. Het alom bekend dat Leen met enige regelmaat onderweg is. In het vroege voorjaar gaat hij vaker naar andere continenten, zoals Zuidoost Azië , Midden Amerika of Zuid-Amerika en in die landen maakt hij ook bijzondere maar soms ook lange reizen. Gedurende de zomerperiodes is Leen met zijn vrouw ook regelmatig te vinden in de Alpen, waar ze van noord naar zuid en dan weer van oost naar west trekken. Hij heeft hier een mooie rapportage van gemaakt en wil die met ons delen.

9 januari 2018 : Jos van Bergen leert ons weer wat nieuws over Coniferen.

Van Jos is bekend dat hij een verwoede verzamelaar is van Saxifraga’s; hiervan hij tientallen soorten en hij is nog steeds op zoek naar nieuwe. Ook wel is bekend dat hij – o.a. als lid van de Nederlandse Coniferen Vereniging – iets heeft met coniferen, zelfs in BN/De Stem werd hier een keer aandacht aan besteed.
In het verleden heeft hij al eens een lezing gegeven coniferen, maar in deze lezing zal hij nog uitgebreider ingaan over zijn ervaringen en zal hij uit de doeken waarop extra gelet moet worden hoe te handelen bij die mini-coniferen.
Mini-coniferen zijn onmisbaar in rotstuinen, maar ze komen ook in normale tuinen goed tot zijn recht, dus in deze lezing kan men weer nieuwe kennis opdoen.

6 februari 2018: Bart Moerland gaat stoeien met rotsplanten.

Het is de eerste Interactieve Lezing binnen en bij G & B in Breda. In die ‘interactieve’ lezing ( beeld, uitleg, vraag en antwoord) zal Bart met foto’s en uitleg ingaan op zoveel mogelijk factoren die het houden van rotsplanten in de rotstuin, pot en kas kunnen laten zien. Er wordt stilgestaan bij grondmengsels, toeslagmaterialen, vermeerderen, oppotten. Het is niet alleen ‘plaatjes kijken, men kan actief deelnemen door het vragen stellen kan men van elkaar leren.
Deze lezing is voor de meesten van ons nieuw, maar wel leerzaam. Zeker een lezing die nog lang in ieders geheugen zal blijven hangen.

6 maart 2018: Wim van Kruijsbergen betrekt ons bij zijn bezoek aan de Franse Alpen

We kennen Wim als de spreker uit het onderwijs. Hij doet- zelfs vooraf -veel onderzoek over het gebied dat hij gaat bezoeken en nu ging hij naar de Provence en dan met speciale aandacht voor de bij wielervrienden bekende  Mont Ventoux  Hij zal deze lezing dan ook laten zien waarom (rots)planten op bepaalde plekken en grondsoorten wel groeien en in andere gebieden niet.

10 april 2018 : Rotsplantenshow door en voor de Leden.

De laatste 3 seizoenen werd deze show de gehouden en het bleek een succes. Ook afgelopen jaar waren er weer  helaas door diverse oorzaken minder, maar toch bijzondere inzendingen op de turfblokken Het zijn niet alleen rots- en alpiene planten, men heeft zijn of haar creativiteit kunnen tonen en dat werd dan ook met verve geshowd. Voor dit seizoen wordt weer een nieuw thema geselecteerd worden.

crevice garden

Rotstuinplantenshow 2014

De rotstuinclub overtrof zichzelf.

Veel rotstuinclubleden gaven gehoor aan de oproep van Jos van Bergen om planten mee te brengen om een 'Engelse show' te geven.

10 tafels stonden vol variërend van een ruim 30 jaar oude bonsai Larix en een keramieken pot met sedum en saxifraga die al 20 jaar buiten staat, tot vers opgeplante troggen en schalen en potjes met rotsplantjes die net nu in de bloei staan.

Dit smaakt naar meer, volgend jaar een grote show?

Kijk ook naar de RTC-show van 2015

Kennismaken?

• Ben je lid van Groei & Bloei
  • Zit er 'n thema bij dat je wel interesseert?
  • Woon vrijblijvend een lezing bij (1x per seizoen)
  • Je betaalt €3,50 voor een leerzame avond
  • S.v.p. vooraf aanmelden bij Pierre van Herk (0162-683265)
Mijn nieuwe uitdaging