Groei & Bloei Breda van 1983 tot 1995

Henk Kepers (79), voorzitter van 1983 tot 1995.
Ik ben een boomkwekerzoon en was leraar in het tuinbouwonderwijs.
In mijn jonge jaren was ik 8 jaar bestuurslid van de afdeling Tilburg.
Vanaf 1965 ben ik actief lid geweest van de afdeling Breda. Ik deed mee aan de tuinkeuringen en het uitdelen van Fuchsia stekken bij ruim 20 lagere scholen in Breda. De stekken werden gekweekt in de stadskwekerij.
Toen mijn voorganger Nico van Es in 1983 overleed heb ik met steun van het bestuur het voorzitterschap op me genomen. Het omgaan met mensen en het uitdragen van mijn hobby en kennis hebben me daartoe gebracht.

De relatie met onze thuisbasis, de Middelbare Land- en Tuinbouwschool, is altijd  goed geweest. In een losse structuur werkten enkele tientallen vrijwilligers mee om het bestuur te ondersteunen. Vanaf 1992 hielden we jaarlijks een vrijwilligersavond in een cafĂ©. In het begin van mijn voorzitterschap kwamen er 5 bezoekers naar een panel-avond die werd gehouden door 7 bestuursleden. Ik was voor een levendig contact met de mensen, maakte overal promotie. Ik liet activiteiten die niet voldoende belangstelling hadden toch doorgaan, liet een excursie-bus altijd rijden, ook al moest er wat geld bij. De mond tot mond reclame en de menselijke betrokkenheid hebben de vereniging groot gemaakt. Het aantal leden groeide in mijn periode van 175 tot 1500.

Een hoogtepunt was de eerste buitenlandse tuinenreis naar Parijs.
Hoe dat moest, leerden we van de toenmalige voorzitster van Zeeuws-Vlaanderen, mevr. Atty Kaiser. Ik vond het leuk om zelf voor te rijden. We organiseerden alle tuinbezoeken zelf en het busbedrijf Pelikaan regelde vervoer en hotels.
De actie tot behoud van de bomengroep in de tuin van het voormalige Ignatius ziekenhuis, samen met de Bomenstichting, heeft er voor gezorgd dat die bomen in de door mijn voorganger Nico van Es ontworpen tuin er nog steeds staan, ook dat is een hoogtepunt van mijn G&B periode.
Ik vond het een fijne tijd, je wist toen niet waar je aan begon, maar ben ik blij en tevreden om zoiets mee te maken.
Ik ben nog actief in het geven van de cursus Bomen over bomen, ben lid van de activiteitencommissie en zorg voor de planten die bij lezingen verloot worden.

terug naar 50 jaar KMTP/Groei & Bloei

Henk Kepers