Diversen
Heale House Garden
Heale House
appelpergola
lunch
na regen komt . . .
The Cider house
The Garden House
Marwood Hill Gardens
samenspraak
de tuinman van Rosemoor
Exeter
het is tijd
is het gelukt?
koffie in de serre
buitje voor het stof
Chiffchaff Garden
Hole Park
heel veel uitleg
is het tijd?
rondleiding
even afrekenen
mooi
Engels?
kathedraal van
Exeter

Devon tuinenreis 2010

Verslag van onze tuinenreis naar Devon van 27 mei t/m 2 juni 2010

een verslag van Metha Alblas
met foto's van Ans Freijser

Hoera, het was zover en om 8 uur in de morgen vertrokken we naar Engeland, met een bus vol enthousiaste tuinliefhebbers. We hadden er zin in.
De start was prima en zo'n 5 uur later waren we door de Kanaaltunnel en zagen we het golvende landschap van Engeland verschijnen.
Niet lang daarna liepen we al in de tuinen van Wisley met een grote variatie, kruidentuin, groentetuin, rotstuin, wilde tuin, rhododendron- en azaleatuin en nog veel meer.
We kwamen ogen en tijd tekort om alles te zien, maar zijn we wel in de tropische planten- en orchideeënkas geweest.
Dit was een heel goed begin. We sliepen die nacht in Reading. Een prima hotel en uitstekende verzorging.

Vroeg in de morgen vervolgden we onze reis. Het rijden door het golvende landschap was een feest. Daarbij nog een gezellig zonnetje, we genoten. Vooral van de "Blue bells" die nog volop stonden te bloeien.
Drie tuinen vandaag en alle drie verschillend. Wel overal bloeiende rhododendron, azalea's, primula's en de rozen begonnen in bloei te komen. De laatste tuin was in Axminster, een typische stadstuin, waar de eigenaar ons liet zien dat het mogelijk is in een stedelijk gebied toch iets moois te creëren.
Om tijd te sparen gebruikten we de koffie in de bus, de lunches en thee waren meestal in de tuin. Fieke liep als een echte ober door de bus om een ieder van het nodige te voorzien.
Onze chauffeur Rex, voerde ons over smalle en soms nog smallere weggetjes, waar de auto's soms in de heg leken te verdwijnen en werden we met grote precisie langs nauwe bochten en hoeken gevoerd, waarbij het soms om een enkele millimeter ging. We hielden de adem in, maar het ging steeds weer goed. Het hotel in Exeter was gastvrij, lekker warm, druk en gezellig.

Op zaterdag weer drie tuinen, de laatste tuin was nog een jonge tuin en pas aangelegde kwekerij, die nog moest settelen. Er werd gretig gekocht. Kan dit allemaal nog wel mee?
De tocht voerde ons door het Dartmoor, waar we bij de "two bridges" even een pauze hielden om de sfeer van het "Moor" te voelen. Het weer was druilerig en heiig maar dat paste prima in dit moerassige gebied.

De zondag was weer stralend, vandaag twee grote en prachtige tuinen, waar we een heerlijke rondwandeling maakten, Marwood Hill Garden, met prachtige stroompjes en meertjes, schitterende pergola met wisteria's in lila, wit en roze.
Een mooie bloeiende verzameling, de zakdoekjesboom en veel hosta soorten. De eigenaar vertelde de geschiedenis van de tuin, er was koffie met "home made" cake, het gaf ons een echt zondagmorgen gevoel, On a Lovely  Sunday Morning.
Ook de tweede tuin was een belevenis, heel anders dan de ochtend, met een meer formeel gedeelte en een gedeelte uit de tijd van de oorspronkelijke eigenaar, een arboretum met veel exoten en een winkel waarin we konden grasduinen.

Op maandag weer twee tuinen, maar ook gelegenheid om iets van Exeter te zien, zoals de markt, de kathedraal en uiteraard de winkelstraten om onze souvenirs te kopen. Vandaag lekker klimmen in de tuinen, en wie dat niet kon werd met de auto van de eigenaar naar boven gebracht.
's Middags genoten we van de "cream tea" met muffins, clotted cream en jam, lekker voor de zoetekauwen onder ons.

Op dinsdag gingen alle koffers weer mee in de bus,want we gingen die avond naar ons laatste hotel. En ondanks al die planten kon alles nog mee. Het weer was aanvankelijk wat regenachtig, maar in de loop van de morgen klaarde het weer op en konden we de tuinen bezichtigen.
Nu ook weer een enthousiaste tuineigenaar, die ons van alles vertelde over de tuin. In de eerste tuin liepen kleine zwarte Ierse koeien met kalfjes rond. Voor het huis een prachtige waterplas met mooie begroeiing. We dronken hier koffie in de serre met uitzicht op het mooie achterland. Achter het huis voerde een palmenlaan naar een hoger gelegen huisje dat door de zoon des huizes zelf was gebouwd.
Tussen de middag waren we voor een "ploughmanslunch" in een echte knusse pub.
De middag voerde ons naar een andere tuin met een gezellige oudere eigenaar, die in hoog tempo door de tuin draafde, langs de bosrand ontdekten we nog een tuin met rhododendrons, azalea's en fruitbomen, en ook hier weer een afdeling met plantenverkoop. De nacht brachten we door in een hotel midden op een rotonde gelegen.

De laatste dag was weer lekker zonnig en een fijne tuin ter afsluiting. We werden heel gedegen rondgeleid en de eigenaar kon ons heel veel vertellen. Tot slot nog een gezellige "buitenlunch", een mooi zonnig afscheid van alle schitterende Engelse tuinen. Via de Kanaaltunnel weer naar het vaste land. In Westerdorpe gebruikten we ons afscheidsdiner en om 22 uur arriveerden we, moe maar voldaan in Breda. Het was een heerlijke week, vol prachtige tuinen, redelijk weer, met ook veel zon, heel gezellig gezelschap en prima verzorging. Heel deskundige en gezellige informatie van Fieke Dresen, vervoer in handen van een zeer bekwame en rustige chauffeur Rex. Uitstekend georganiseerd.

Ans, Jos, Fieke en Rex reuze bedankt hiervoor!!!!
Metha Alblas