Juweeltjes tussen steen en ijs

Wiert Nieuman

- oud hortulanus van de botanische tuinen van Utrecht
- oud voorzitter van de Nederlandse Rotsplanten Vereniging
- auteur van boeken over rotstuinen en rotsplanten
- redacteur van Folium Alpinum

Het is winter.
We bibberen van de kou en weten niet hoe snel we weer de warme kamer op zullen zoeken.
Of… we binden de ijzers onder en gaan lekker schaatsen.
Of… we gaan skiën! Dat laatste is voor velen het ultieme wintergevoel. Heerlijk op de piste naar beneden suizen.

Het is zomer.
Na een jaar lang hard werken, breekt eindelijk de vakantie aan.
De plannen zijn al gemaakt en de reis naar de Alpen kan beginnen.
Heerlijk wandelen op grote hoogte. Klimmen  langs steile paden. Nu eens transpireren, dan weer een dikke jas aan vanwege de koude wind op die hoogte.

We zien de geweldige plantenrijkdom en hoewel we misschien geen plantenkenner of – liefhebber zijn, komen we toch onder de indruk van die schoonheden op zo’n grote hoogte.
We verbazen ons er over dat die kleine plantjes onder die moeilijke omstandigheden zo rijk kunnen bloeien.
We staan er versteld van dat ze jaar in jaar uit weer tevoorschijn komen.

Wiert Nieuman die vaak als gids in het prachtige Ober-Inntal voor liefhebbers van deze juweeltjes heeft gefunctioneerd vertelt ons over de vele soorten, over hun bestuivers en over de groei-omstandigheden, de zuurgraad van de grond en de effecten van sneeuwdalletjes op het plantensortiment. Het duizelt ons!!

Is het bovenstaande u uit het hart gegrepen en wilt u veel meer uit uw vakantie en plezier in rots- en alpiene planten halen dan tot nu toe, en gedegen geïnformeerd zijn hiervoor dan mag u deze lezing/presentatie van Wiert Nieuman niet missen.

Wiert Nieuman was als hortulanus verbonden aan de Botanische Tuinen van Utrecht. Hij schreef meerdere boeken over rotstuinen en rotsplanten en zoals reeds eerder vermeld, een van de oprichters van de NRV, Nederlandse Rotsplanten Vereniging. Sinds kort oefent hij zijn passie ook weer als redacteur van Folium Alpinum, het kwartaalblad van de NRV.

U kunt van deze juweeltjes genieten  op de lezing van dinsdag 7 februari om 19.30 uur in het Prinsentuin College. Als u  geen lid bent van de Rotstuinclub kunt u de lezing bijwonen tegen betaling van € 3.00

Kijk ook op de websites van de Botanische Tuinen in Utrecht
en van de Nederlandse Rotsplanten Vereniging