Van Pallandt onderscheiding

Rein (links) en algemeen voorzitter Doeke Faber

In de landelijke Algemene Vergadering van 10 november 2012 is Rein ten Klooster de Van Pallandt onderscheiding opgespeld door algemeen voorzitter Doeke Faber.

Rein heeft zich na zijn tijd als afdelingsvoorzitter van Breda (1995-2002) vooral beziggehouden met kennisoverdracht.
Samen met Thom Dieben deed hij de workshops 'Ledenwerven en behouden', die in 12 rayons gehouden zijn. Hij zette daar een stuk praktijk tegenover de theorie.
Ook heeft hij 11 jaar lang bij de Kaderdag voor nieuwe bestuursleden zijn verhaal verteld.
Op dit moment is hij nog lid van het Platform voor webmasters waarbij hij ook soms naar andere afdelingen toe gaat om nieuwe webmasters op weg te helpen met de site.
Ook privĂ© speelt kennisoverdracht een grote rol, hij heeft inmiddels ruim 80 lezingen over geraniums gegeven bij Groei & Bloei afdelingen.
Het hoofdbestuur heeft besloten om Rein te eren met de Van Pallandt onderscheiding.

De oude plaquette met beeltenis van Baron Van Pallandt

Op dit moment kennen wij de volgende houders van de Van Pallandt onderscheiding (alfabetisch):

dhr. Bruno van Bruggen (Merksem)
dhr. Ferry Klink (Hellevoetsluis)
dhr. Rein ten Klooster (Breda),
mw. Herma Labberton-Bos (Klarenbeek),
dhr. Gerrit Spijker (Enter)
dhr. J.J. Stoffer (Wezup),
dhr. Bram van Uffelen (Someren),
mw. Janneke Veenstra-Veerenhuis (Drachten),
dhr. J.M. van de Vin (Uden),
dhr. J.C.M. Wassenaar (Warmond),
mw. Kitty Wiegert (Ursem)
dhr. Maarten de Winter (Sliedrecht).

Met toestemming overgenomen uit het BestuursBulletin nr. 2 van december 2012
en aangevuld met onderscheidingen die nadien zijn toegekend.

Wie was Van Pallandt?

De Van Pallandt onderscheiding in ingesteld op 27 oktober 1932. Daarmee werd een bestemming gegeven aan een legaat van fl. 5000 dat door de in april 1932 overleden vice-voorzitter F.J.W. Baron van Pallandt van Rosendaal aan de Maatschappij was nagelaten. Baron Van Pallandt heeft vijf termijnen als hoodbestuurslid dienst gedaan, van 1908 tot 1932, waarvan bijna alle jaren als vice-voorzitter. In 1927 werd hij benoemd tot erelid.

De omschrijving van de onderscheiding luidde: '. . . . dat uit de rentebaten van het legaat de onderscheiding zal worden toegekend aan personen, respectievelijk aan instellingen, die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de Maatschappij dan wel voor de tuinbouw in het algemeen'.
De eerste Van Pallandt onderscheidingen werden uitgereikt in 1937, aan de Hortus Botanicus in Leiden ter gelegenheid van hun 350-jarig bestaan en aan de heer H.J. Lovink, oud-directeur-generaal van het Ministerie van Landbouw.
In de periode tussen 1937 en 1992 is de onderscheiding niet meer dan 30 keer uitgereikt.

Mijn nieuwe uitdaging
Tamme kastanjes en herfsttijloos