Groentips & Groeninfo

Enten van kleine boompjes

. . . een impressie van Rein
Aad van Aart - van Aart boomkwekerijen in Oudenbosch - gaf een workshop voor de leden van de rotstuinclub en veel andere belangstellenden over het enten van Pinus, dennenboompjes dus.
Een geboren verteller die in het mooie Brabants vertelde:
De knapste koppen, ge schrikt d'r van hoe weinig of dat ze weten.

Veel soorten van Pinus had Aad meegebracht, voorzien van labels met de Latijnse namen.
Vaardig deed hij voor hoe je een ent achter een lip zet, en hij zette er twee op één onderstam. Als onderstam wordt veelal Pinus uncinata gebruikt. De ent wordt zodanig gezet dat de cambium-lagen elkaar raken.

Deskundig legt Aad uit hoe het zit met 2-naaldige en 5-naaldige soorten. De 2-naaldige is harder en is geschikt voor de Scandinavische landen.

Er zijn rechtse en linkse entmessen die hij scherp houdt door te wetten op een eiken plank met zand uit Wernhout of Zundert, omdat het Oudenbossche zand te scherp is en gaten in je mes maakt.

Reminder:

Enten achter een lip, de cambiumlagen op elkaar.
Oppotten in een één-liter pot, plastic zak tot over de pot.
Zes weken licht en warm, maar niet in de zon.
Als de onderstam en ent beginnen, dan de onderstam inkorten.
Als de ent kaarsen heeft van 3 a 4 cm,
dan de onderstam afknippen op 5 cm boven de ent.

RotsTuinClub

Voorbereiding op de plantenshow van 11 maart