Diversen

Tuinenreis Schotland 2015

 

. . .  een verslag van Louis van Tetering . . .

Er is mij gevraagd in het kort verslag te doen van de reis naar Schotland. Een mooie gedetailleerde beschrijving heeft Claudia, onze reisleidster, al gemaakt. Dat ga ik niet meer verbeteren en daarom beperk ik me meer  tot een algemene beschouwing van de reis.

We starten zaterdag 27 juni in Breda met mooi weer en goed humeur. Natuurlijk doen zich enkele memorabele situaties voor zoals de strubbelingen, bij vertrek, met de poort en het opsluiten van een deelnemer in de bus op de terminal in IJmuiden. Maar we vertrekken op tijd en na een goed diner zoeken we onze hutten op. Na een rustige overtocht waarin niet iedereen even goed geslapen heeft zetten we voet op Engelse bodem in New Castle.

Nadat 2 ``vliegers`` zich bij ons `gevoegd hebben rijden we, met een gezelschap van 21 personen (incl. Claudia de reisleidster en Branco de chauffeur) richting Schotland. Het is wat grijs met soms een spatje regen maar de temperatuur is perfect om tuinen te bekijken. We ``doen`` er vandaag, zondag 28 juni, twee n.l. ``Anton`s Hill`` in Coldstream en ``Lennet Bank`` precies op de grens van Schotland en Engeland. Twee  heel verschillende privé tuinen. Een grote landschapstuin en de ander een ``kleine`` tuin op een helling boordevol met allerlei soorten planten. We worden allerhartelijks ontvangen en als toegift krijgen we zelf gemaakt quiche en bij het laatste adres sluiten we op zijn Engels af met thee en scones. Daarna gaan we op weg naar Peebles Hydro hotel in Peebles. Het landschap waar we doorrijden ontlokt aan menigeen aa`s en oo`s en ook het hotel is prachtig gelegen. Na wat zoeken heeft iedereen zijn kamer gevonden waar na een zeer goed diner redelijk op tijd het bed wordt opgezocht.

Maandag 29 juni begint met een goed Engels ontbijt, een beetje grijs maar droog, wel wordt de weersverwachting voor later in de week steeds beter. Nadat de zitplaatsenregel weer uitgevoerd is, hij is goed en simpel bedacht maar in de praktijk geeft het nog weleens aanleiding tot discussie en hilariteit, gaan we op weg. Via een mooie route met koffie, naar de drie tuinen die we vandaag gaan bezoeken. De eerste ``Gifford Bank`` van de chairman van de NGS, waar we door de zoon worden ontvangen omdat zijn vader naar Wimbledon is heeft een prachtige Walled Garden, de tweede tuin ``Broadwoodside`` is ongeveer 10 jaar oud en is gelegen aan een totaal gerestaureerde boerderij met de nodige kunst er in. We kregen hier heel leuke uitleg van de headgardener. Het is inmiddels prachtig weer geworden. Na, in het plaatsje ``Gifford``, van een lekkere lunch te hebben genoten vertrekken we weer richting ``Peebles`` waar we de laatste tuin ``Kailzie Garden`` aandoen vlakbij het hotel. De headgardener heeft niet veel tijd maar geeft wel toelichting waarna wij zelf rond kunnen kijken in de ongeveer 10.000 m2`` Walled Garden`` met een victoriaanse kas vol met mooie planten. Daarnaast is er nog het park met zeer oude bomen (300 jaar). Ook stond er een taxus, met zijn takken op de grond, met een doorsnede van ongeveer 15 m wat neer komt op een opp. van 175m2!!!!!!. Bij terugkomst in de bus heeft Branko, onze chauffeur, een borrel met hapje georganiseerd. Super in deze mooie omgeving. Op de terug weg naar het hotel stapt een aantal deelnemers uit in Peebles, om z.g. te winkelen, maar in werkelijk bedoeld om een pub te bezoeken om het lokale bier te proeven. Ze waren net op tijd terug voor het diner.

Ook de volgende dag, dinsdag 30 juni, is het prachtig weer. Ons is al duidelijk geworden, uit de gesprekken met lokale bevolking, dat wij hiermee erg boffen.. Het is zeer zonnig en warm voor Schotland. Het is zelfs te droog want links en recht zie je regen installaties draaien bij de boeren. Wel is het zo dat ik mijn indruk van Schotland, altijd mistig en regenachtig, danig heb moeten bijstellen. Het blijkt dat in oost Schotland, waar wij zaten, maar de helft van de regen valt van bij ons. Wat de afgelopen twee dagen ook duidelijk is geworden, dat wij ook nu weer een aantal deelnemers hebben met een zeer grote plantenkennis. De Latijnse benamingen van de planten lepelen ze zo op en als je iets niet weet vraag het hun maar. Dit kunnen ze heel goed in de praktijk brengen in de botanische tuin van Edinburgh. Een zee van planten vanuit alle windrichtingen en klimaten van de wereld in een zeer mooi aangelegde omgeving. We hebben het geluk hier net te zijn als de reuzenaronskelk (Amorphallus titanium) in bloei staat. Na de lunch ( het advies was om dit in de botanische tuin te doen zodat je tijd over had om Edinburgh te bekijken) bleek dat het inmiddels wel erg warm was en gecombineerd met wat weinig tijd voor dat bezoek werd besloten wat tijd te spenderen aan het strand bij Musselburgh waar het wellicht wat koeler zou zijn. Hierna vertrekken we naar een vlakbij gelegen tuin van Lord Fraser die hier al sinds 1957 woont. Zeer veel planten soorten, een duiventil, een mooi schelpen huisje, een mooie kijk lijn over een smalle watergoot, gevoegd bij de leuke verhalen van de 87 jarige voormalig advocaat en mooie aquarellen van de vrouw des huizes zijn de ingrediënten van een heel interessant bezoek. Op de terug weg ging een lekker koud bier je er wel in met dit warme weer waarna een aantal weer uitstapte in Peebles om te ``winkelen``.

Het wordt een drukke dag vandaag, 1 juli, 3 tuinen op het programma. De eerste is meteen al raak. ``Tyninghame Walled Garden`` een indrukwekkende oprijlaan naar een gigantische ommuurde parktuin met alles erop en eraan. Hoogte verschillen van waaruit je helemaal achterin de victoriaanse serre kan zien met daartussen in dwarskijklijnen met een fontein en een leuk poortje naar de fruittuin met pergola  met in de verte het vee in de weilanden met imposante bomen. Er heerst een serene rust in deze tuin. In Tyninnghame Smithy, een leuke pub krijgen we een uitgebreide lunch waarna we richting Bowerhouse gaan. De eigenaresse en de headgardener blijven in de buurt om toelichting te geven over de formele tuin met mooie borders en een strak gazon en fontein. Aansluiten een landschapstuin met vele oude bomen maar ook veel nieuwe aanplant. Aan het huis liggen nog twee leuke binnenhofjes en daar is ook fris om de dorst te lessen met dit warme weer. Op naar de laatste tuin maar weer ``Portmore``. Last but not least is deze tuin waarin de eigenaresse Crissy Reid ons rond leidt langs borders waarin geen wit voorkomt die leiden naar een victoriaanse kas die 20 jaar geleden nog een bouwval was maar er nu prachtig bij ligt. Ze is zeer bevlogen en heeft zelf alles ontworpen en opgebouwd. Ze verkoopt zelfs nog wat speciale planten aan de liefhebber en deelt nog plantenlijsten uit van haar borders. Terug naar Peebles Hydro waar we wat vroeger dineren zodat een groep later nog naar Peebles kan om een lekker lokaal bier te drinken bij een losbarstend onweer.

Het is alweer de laatste dag, donderdag 2 juli, wanneer we na het laatste stevige Schotse ontbijt Peebles Hydro hotel verlaten. Het zou heel interessant zijn om over een paar jaar het resultaat van de restauratie van dit hotel nog eens te aanschouwen. Maar ik stel me dan zo voor dat dit niet meer voor dezelfde prijs kan. Het was een goed verblijf daar. Dat er enige verzadiging optreedt na een aantal dagen is natuurlijk wel logisch maar zelfs onze routeplanner had daar last van en bracht ons naar bruggetjes die Branko niet over durfde waardoor we enkele tientallen kilometers om moesten rijden terwijl we maar ongeveer 500 m van de ingang van de volgende tuin waren.`` Carolsite```een tuin met een Walled Garden op afstand van het huis met een verzameling van 1900 verschillende rozenrassen en oude geleide fruitbomen tegen de oude muur. Maar ook rond het huis waren mooi aangelegde borders met bloeiende pioenrozen Rose, de eigenaresse die ons rond leidde trakteerde bij het afscheid ook nog op een kopje thee met cake. `` Floors Castle`` stond hierna op het programma en ook hier was het toch wel even zoeken welk ``castle`` dat moest zijn. De bedoeling was een rondleiding door het kasteel maar vanwege de zoekacties eerder op de dag en de onzekerheid hoe lang de rondleiding zou duren was er twijfel of wij de ferry wel op tijd zouden kunnen halen. Er werd besloten de rondleiding over te slaan en rechtstreeks naar de show tuin en het verkoopcentrum te gaan. Dit is natuurlijk spekkie voor het bekkie van de rechtgeaarde tuinliefhebber. Mooi ingerichte borders bekijken en dan nog planten kopen. Ze zijn wel prijzig maar toch worden er een aantal planten ingeslagen die in de bus verdwijnen. Na een mooie rit en een bijna aanrijding arriveren we weer op tijd bij de boot. Dezelfde als de eerste keer dus alles is nu een beetje bekend. Na het lekkere lopend buffet nog even wat entertainment op dek 8 waarna toch wel vroeg de hut opgezocht werd.

S`morgens, , vrijdag 3 juli, de meesten hebben beter geslapen dan op de heenreis, na het ontbijt, zetten we weer voet op Nederlandse bodem. We stappen weer in de bus om op een laatste stop nog een kop koffie, ter afscheid, te drinken in de Kaag. Vanzelfsprekend komt altijd de vraag naar voren  ``Wat was nu de mooiste tuin`` maar deze week waren alle tuinen even mooi omdat ze zo verschillend waren. Onderweg zijn er nog bedankwoordjes aan het adres van Claudia en Branko en worden nog de nodige gegevens uitgewisseld onder de deelnemers. Gemaakte foto`s kunnen worden op gestuurd naar Piet v/d Klundert die er weer een compilatie van gaat maken die vertoond wordt op de reünie die gepland staat op 22 augustus waar we dan terug kunnen kijken op een geslaagde reis.

Groet Louis van Tetering

 

 

Contactinformatie Tuinenreizen

Onze drijvende krachten achter de tuinenreizen beantwoorden al je vragen graag:

  • Mw. Jos van Zoggel - buitenlandreis. Je kunt haar het beste bellen op T: 0168 - 452 339 (bij geen gehoor s.v.p. bericht inspreken, zij belt je dan snel terug). Of stuur een bericht op E: jvanzoggelz(at)kpnplanet.nl
  • Marianne van Os - binnenlandreis: mvanosgenb(at)gmail.com of (nog sneller) bel haar: 076 - 587 67 31. (Bij geen gehoor s.v.p. uw naam en telefoonnummer inspreken. Mocht zij niet binnen 24 uur terugbellen, probeert u het dan nog eens).
meer

Geslaagde groepsreizen

Groei & Bloei Breda staat in voor een fantastische groenbeleving in binnen- en buitenland.

Beleef onze eerdere reizen mee!>>

Schotland 2015

11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver