Bekijk online
Afdeling  Breda
Nieuwsbrief maart-april 2016

Nieuwsbrief maart 2016

Terugblik ALV

 Woensdagavond 17 februari was het alweer tijd voor de jaarlijkse ALV. We konden rekenen op net iets meer dan 100 leden die graag van het bestuur wilden horen hoe we het als vereniging gedaan hebben afgelopen maanden en hoe we verder gaan als vereniging komend seizoen. Verslag van de vorige ALV, sociaal verslag alsmede het overzicht van de cursussen/ workshop van afgelopen maanden en komende maanden is doorgenomen en ook de financiën zijn de revue gepasseerd.

Onze nieuwe webmaster Johan Snoek heeft zich voorgesteld en de jubilarissen zijn in het zonnetje gezet (20 jaar lidmaatschap). Na de rondvraag is het officiële gedeelte afgesloten en na een hapje en een drankje konden we genieten van een fotoreportage van Piet van de Klundert, over de polders rond Breda. Na afloop was er voor iedere aanwezige een zak met Dahlia knollen om alvast in de voorjaarsmood te komen.

Voor degene die er niet bij konden zijn; het beleidsplan en sociaal verslag kunt u terug vinden op ALV 2016

Reinier van den Berg
D
e bekende weerman van de tv komt naar

Groei & Bloei in Breda om ons tuinliefhebbers over het weer en de effecten van de klimaatverandering te vertellen.
Woensdagavond 16 maart om 19.30 uur in de aula van het Prinsentuin College,
Frankenthalerstraat 15, 4816 KA Breda.

Weer in de War
Wat is er tegenwoordig aan de hand met het weer? Afgelopen december maakte het helemaal bont. In onder meer Brabant en Limburg konden sommige boeren voor het eerst in hun leven rond de Kerst asperges steken. En narcissen, die stonden al volop in bloei. Veel planten en struiken gedroegen zich alsof het al lente was. En dat was ook wel een beetje zo. December was warmer dan een doorsnee aprilmaand. Hoezo extreem?
Was dit een incident of verandert het weer echt. Is het nu echt merkbaar? Klimaat op z’n kop, zeg maar? Ja, daar lijkt het wel op. Sterker nog, dat is zo. Wereldwijd zien we de opwarming steeds duidelijkere vormen aannemen. Samen met die opwarming wordt het ook extremer. Wat kunnen we verwachten in de toekomst?
Of valt daar weinig zinnigs over te zeggen.
En nu we die klimaatverandering zo duidelijk zien, kunnen we dat met z’n allen het tij eigenlijk nog wel keren? En zo ja, hoe dan? Had die klimaattop in Parijs eigenlijk nog wel zin. Mijn motto is dan altijd: laten we de ander te groen af zijn.

Een motto dat zeker de leden van Groei & Bloei toch wel moet aanspreken….
Informatie bij Anneke ten Klooster 076-5876042

19 maart a.s. een voorjaarsmarkt bij Tuincentrum Sonneveld in Wagenberg 

Brandestraat 18
4845PH Wagenberg

 

Groei en Bloei staat op uitnodiging  van Tuincentrum Sonneveld op deze voorjaarsmarkt. 
Tijd:  zaterdag 19 maart a.s. van 09:00 tot 17:00 uur.

Naast de diverse activiteiten, georganiseerd door het tuincentrum zelf en een aantal andere bedrijven, zal onze afdeling daar staan met de rotstuinclub, de tuinclub, Lia  Romijn met haar luizenpoppen, de PR commissie en Piet van de Klundert zal weer een prachtige fotopresentatie laten zien van alle activiteiten binnen onze vereniging.

Tuincentrum Sonneveld zal vanaf 19 maart het gehele jaar 10 % korting geven op alle aankopen op vertoon van onze ledenpas. ( uitgezonderd de speciale aanbiedingen)

Tuinclub lezing

Dinsdag 22 maart 19:30 uur

Prinsentuin College
Frankenthalerstraat 15
4816KA Breda


Peter Vanlaerhoven kweker en therapeut

"Het gedachtegoed en de planten 

Lowgardens"

Peter heeft een lange ervaring als sortimentskweker, met kennis van teelt technieken en ethnobotanische, ecologische en  energetische know how. Hij rondde onder andere de opleiding ECOtherapie succesvol af. Hij bezit een schat aan geopatische kennis die hij op verschillende manieren inzet binnen de plantenwereld en leefomgeving. Zijn interesse gaat vooral uit naar minder bekende, houtige gewassen. Ook niet leden van de tuinclub zijn deze avond ook welkom, tegen betaling van  € 3,-- p.p. Wel graag even van tevoren aanmelden bij Leen Kalkman 0168-482886 of tuinclub@live.nl

Agenda met leuke uitstapjes en wetenswaardigheden

Klik op het plaatje 

Nieuwsbrief april 2016

Dinsdag 5 april 2016 19.30 uur

Prinsentuin College
Frankenthalerstraat 15
4816KA Breda

 

Rotsplantenshow door en voor de Leden.

In september 2015 werden afspraken gemaakt over wat en hoe we als RTC-leden de Rotsplantenshow ingevuld zou worden en tevens werd er o.a. ook aan ieder RTC-lid een Saxifraga uitgedeeld.

 In 2014 en 2015 werd deze show ook gehouden en het bleek een succes. Het bezoek op die avond, alsmede de inzendingen overtroffen de verwachting. Er werd dan ook direct gezegd dat dit voor herhaling vatbaar is. Nu in 2016 wil de RTC dit effect weer realiseren.

Niet alleen rots- en alpiene planten lieten de leden zien, maar ook bijzondere exemplaren van kleine mini-boompjes.

Ook deze avond verwachten we weer aparte inzendingen.

Kortom als u die datum (dinsdag 5 april, aanvang: 19.30 uur)  nog niet vastgelegd hebt in uw agenda doe het dan alsnog. U kunt dan zien en bewonderen wat die RTC- mensen allemaal kunnen creëren.

Ook niet-leden van de RotsTuinClub kunnen deze lezing bijwonen. De kosten hiervan zijn € 3,50 p.p. U bent van harte welkom.

Voorjaars voordeelavond voor leden

Locatie: Princenbosch Plantencentrum,
              Bavelseweg 143,
              5124 PX GILZE.

Het voelt nog niet als voorjaar, maar het voorjaar komt er echt aan. Om alvast de eerste jeukende vingers/handen gerust te stellen kunnen we onze leden weer een exclusief kijkje aanbieden bij Princenbosch Plantencentrum.

Ze hebben dan de mooiste voorjaarsplanten binnen en bieden die aan tegen 15% korting en als u er toch bent kijk dan direct even rond en aanschouw de sfeervolle artikelen en doe leuke ideeën op (uitsluitend die avond, speciaal voor Groei & Bloei Breda).

Kom gerust kijken op woensdagavond 6 april a.s. vanaf 17.00 uur tot ca.  19.30 uur en proef het voorjaar. De koffie/thee staat klaar en ontmoet ook andere leden.

 Hanging basket vullen

Op vrijdagmiddag en avond  8 april gaan we bij kwekerij Jos Verdaasdonk een hanging basket Engelse stijl opvullen met planten uit zijn kwekerij. Mocht u geen hanging basket hebben dan kunt u deze ter plaatse nog aanschaffen.

Na een korte uitleg kunt u de plantjes uitzoeken en deze in uw hanging basket verwerken. Heeft u al genoeg ervaring dan kunt u meteen aan de slag en hoeft u niet te wachten op de uitleg. Bij geen ervaring helpen de medewerkers van de kwekerij u graag op weg.

De basket kunt u achterlaten en zal daar in de kas verder worden verzorgt. Rond moederdag kunt u deze ophalen en heeft u al een volle basket. Leuk om voor moederdag  te geven of voor u zelf te maken.

Tip: denk van te voren vast na hoe de basket eruit moet komen te zien (bepaalde kleur of kleurstelling, grove planten of juist fijne planten etc.)

Lokatie: Kwekerij Jos Verdaasdonk, Schuivenoordseweg  13, 4844 PE Terheijden

Tijd       : middag vanaf 15.00 uur en de avond vanaf 18.00 uur

Kosten  : € 17,50 voor leden en € 20,00 voor niet leden voor 35 cm basket

               € 20,00 voor leden en € 22,50 voor niet leden voor 40 cm basket   

Aanmelden bij Ria Marijnissen, tel.: 076-5873606 of jarimaan@ziggo.nl


Neem aub een scherp mesje of schaartje mee!

Rozen snoeien

 Er is nog plaats voor de workshop rozen snoeien ……

ZNKB wedstrijd.

Op 9 en 10 april a.s. gaan van onze bloemschiksters weer op wedstrijd.

 Dit jaar gaan we naar 's-Hertogenbosch. Deze afdeling organiseert dit vanwege het Jeroen Bosch jaar.

 Neeltje Struyk, Angela Snepvangers, Bertie Verhees en Anja de Graaf zullen de afdeling Breda daar gaan vertegenwoordigen.

 We wensen hen succes met de voorbereidingen.

Genieten van fruit

Woensdag 13 april a.s. om 19.30 uur

in de aula van het
Prinsentuin College
Frankenthalerstraat 15
4816 KA Breda


Twee broers, één passie.

www.defruitboogerd.nl

Jan en Jos Dilven

Fruitbomen zijn echte genietbomen. In elk seizoen van het jaar zorgen fruitbomen en fruitstruiken voor verrassingen in uw tuin. Van de prachtige bloesem in het voorjaar tot de heerlijke vruchten tot ver in het najaar. De vruchten, de bomen en struiken zijn een genot voor alle zintuigen. Deze avond maakt u kennis met de vele fruitsoorten en rassen die er zijn en de mogelijkheden om deze toe te passen in uw eigen tuin. Speciale aandacht is er voor het kleinfruit; 'klein van stuk maar groots in smaak en voedingswaarde'. Ook vertellen we u meer over het snoeien en het onderhoud van fruitbomen en fruitstruiken. Kortom een avond waarin wij u graag aan de hand van onze ervaringen en beeldmateriaal ‘meenemen’ in onze passie voor fruit. Deze kennis en informatie kunt u gebruiken om nog meer te (gaan) genieten van uw eigen fruitbomen en fruitstruiken.

Heeft u vragen over fruitbomen of fruitstruiken? Stel ze gerust. Wij proberen u deze avond antwoord te geven.

 

Tuinclub Lezing

Dinsdag 19 april, 19.30 uur

Prinsentuin College
Frankenthalerstraat 15
4816KA Breda

Twee dames van de Vlaamse Vaste Planten Vereniging de “VVPV'.

Ze waren al op tournee in meerdere regio's in Vlaanderen met hun favoriete tuinplanten. Ditmaal komen ze in Breda hun verhaal doen. Griet S'heeren is de voorzitster van regio Leuven en Ria Coenen is reeds lang de voorzitster van regio Limburg. Beiden hebben een grote plantenkennis die zich afspiegelt in een schitterende tuin. Kom genieten van de mooie combinaties. Natuurlijk kun je ook terecht met vragen over probleempjes met die tuinplanten.

Ben je géén lid van de tuinclub, maar vind je dit een interessant onderwerp kom dan gerust ook eens luisteren. Wel graag van tevoren even aanmelden bij Leen Kalkman 0168-482886 tuinclub@live.nl


De kosten voor niet leden van de tuinclub zijn € 3,00.

Fotoclub G&B Breda

De fotoclub komt bij elkaar op woensdag in de even weken.

In ons clublokaal “De Vlieren” Mgr. Nolensplein Breda.

Elke maand hebben wij een fotobespreking, een werkavond en een fototocht. De fotoclub is een bijzonder laagdrempelig gebeuren. Ook wordt er elke maand een foto van de maand gekozen, deze keer waren dat er zelfs twee omdat bij de telling een ex aequo bleek te zijn ontstaan, de foto is een van de winnaars. Genomen tijdens de avondfototocht in Dordrecht. Bezoekers zijn altijd welkom, maar graag wel even van tevoren aanmelden bij Herman Smits

telefoon 0161-231513 e-mail Slakkenhuis@home.nl.

Kijk ook een op de website www.fotoclubbreda.nl voor meer informatie en het jaarprogramma.

Deze zomer gaat de fotoclub een expositie verzorgen bij het concert van het vocaal ensemble “Novafonie” hier zullen foto's geïnspireerd op de muziek getoond worden.

 Zaterdag 23 april a.s. tuinplantjes(ruil)beurs

Tijd:10.00 uur tot ca. 12.30 uur

Locatie: Fam. van Ooyen
            Achterdijk 55
            4761RC Zevenbergen (voldoende parkeergelegenheid op aanwijzingen Groei & Bloei-ers)

Kom gezellig langs tijdens onze voorjaarsbeurs ! Hierbij bieden onze leden hun zelf gekweekte plantjes / stekken aan.

Deze zijn van heel goede kwaliteit voor maar een klein prijsje.

En de kweker legt – indien gewenst – ook uit hoe je deze plant en/ of stek moet verzorgen. Geen plantjes nodig of geen plantjes te verkopen?

Kom dan gewoon een bakje koffie of thee doen met een lekker stuk koek en ontmoet de mensen achter Groei en Bloei.

Altijd gezellig ….. en de koffie / thee is gratis … van Groei en Bloei Breda.

Bij binnenkomst krijgt u een lootje en maakt u kans op een mooie plant/stek !

Binnen onze vereniging zijn dit jaar voor onderstaande activiteiten vacatures ontstaan en nog niet opgevuld:

·Excursies, minimaal 2 personen;

·Binnenlandse reizen, minimaal 2 personen;

·Coördinator promotieteam, 1 persoon. Agaath Hendrikman heeft zich aangemeld als coördinator maar we zoek nog een tweede persoon;

·Opmaken van het programmaboekje, minimaal 2 personen.

Aanbod/Gevraagd

Stuur je onderwerpen voorzien van naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres voor deze rubriek naar leen.k@live.nl

 

Interessant om te weten.

Onder de kop diversen is een nieuw item toegevoegd, het betreft ingezonden stukken.
U kunt bij info@breda.groei.nl de stukken aanleveren die hiervoor in aanmerking komen.
Opens internal link in current windowIngezonden stuk Leen

 

Agenda met leuke uitstapjes en wetenswaardigheden

Klik op het plaaatje

Informatie