Bekijk online
Afdeling  Breda
Nieuwsbrief Augustus en September

Nieuw seizoen  

Als u dit leest heeft u het nieuwe programmaboekje voor seizoen 2016 – 2017 al in de bus gehad en heeft u kunnen lezen dat we weer een aantal nieuwe workshops voor u geregeld hebben. Met veel plezier hebben we hier aan gewerkt en hopen dan ook dat u meedoet. De workshops die voorgaand seizoen goed in trek waren zijn we niet vergeten en die staan wederom op het programma. Mist u iets of ziet u graag iets anders op het programma; laat het ons weten en we gaan ons best doen om het volgend seizoen op het programma kunnen krijgen.

Ook heel mooi is dat we bij steeds meer lokale ondernemers, die tevens sponsor zijn van ons programmaboekje, korting krijgen op onze aankopen en zo kunnen we ons abonnement eigenlijk beetje bij beetje terugverdienen. Leuk toch?

Graag tot ziens bij 1 van onze activiteiten ….

 

Ursula van Dijk, voorzitter

Lezing op 14 september 19.30 uur aula Prinsentuin College

Leen Kalkman:

De Vlasserijtuin.

Velen van Jullie zijn al eens wezen kijken in de tuin bij Leen. Maar dan heb je altijd een moment opname. Leen heeft het hele seizoen door foto's gemaakt van de planten die in bloei stonden op dat moment. Dit resulteert in een bonte verzameling van bloemen, maar hierbij komt dan de omschrijving van de plaats in de tuin, de hoogte van de plant en hoe hij zich gedraagt in de tuin. Het gaat dus niet alleen om de foto's maar we gaan wat verder in op de planten. Nu heeft Leen door de jaren heen heel wat planten verzameld dus we hoeven ons niet te vervelen.

Najaarsruilbeurs

 

Met veel liefde zijn door onze leden planten vermeerderd (via stekken, zaaien of delen) en deze bieden zij op de plantjesmarkt aan tegen kleine prijsjes. Kwalitatief heel goede planten en erg geliefd bij anderen want ze zijn immers met veel kennis en liefde opgekweekt.

Het is een gezellige happening waarbij ook andere artikelen te koop aangeboden worden (als het maar aan  tuinen, bloemen en planten gerelateerd is).

Datum: zaterdag 1 oktober (entree is gratis)

Tijd: 10.00 u tot ca 12.00 u met om 11.00 uur een verloting

Locatie: Fam. Kavelaars, Hoofdstraat 46, Zevenbergschen Hoek

Voor koffie en thee met iets lekkers wordt – zoals u van ons gewend bent- gezorgd en er is voldoende parkeer gelegenheid.

Voor meer informatie: Ursula van Dijk – ursula@juvw.nl of 0168 – 463143

Najaarsexcursie

 

Beervelde, het feest van de tuin !

Voor vele leden onder ons een begrip maar voor diegene die niet geheel op de hoogte zijn hier nog even kort wat de najaarsexcursie naar Beervelde inhoudt:

Langs de dreven van één van de mooiste privé domeinen van België bieden 220 zorgvuldig geselecteerde deelnemers u een selectie aan van het beste wat er op het gebied van planten en tuinen te vinden is. Beervelde biedt tevens een ruime keuze aan van decoratie en antiek voor de tuin en zijn omgeving.


Meer dan een tuinsalon, een bloemenmarkt of een plantenbeurs, Beervelde is vooral een feest van de tuin, een atmosfeer, een plaats waar twee keer per jaar tuinvrienden elkaar in een natuurlijke omgeving ontmoeten. Het thema van de hersfteditie is Canada. Beervelde hoopt ons te verwonderen met de Royal Canadian Mounted Police, een optreden van een pipersband en te laten genieten van Canadese specialiteiten zoals maple syrop en pancakes. Wil je meer informatie; kijk dan eens op hun website www.parkvanbeervelde.be Datum: zaterdag 8 oktober 2016

Opstapplaats: Prinsentuin College, Frankenthalerstraat 15, 4816 KA Breda (voldoende parkeerplaatsen beschikbaar)

Vertrektijd: 08.30 uur (kom op tijd !!) en we zijn rond 18.00 uur terug in Breda

Kosten: euro 35,00 p.p. bij deelname 30 personen (inbegrepen: bustocht met koffie / thee en een versnapering en entree ticket tot park Beervelde). Wanneer we de bus vol krijgen (49 personen) dan kunnen we de kosten verlagen naar € 27,00 p.p. !!!!.

Aanmelden: Ria van Kalmthout, email: riavankalmthout@hotmail.com of 076-5962234

Aanmelden voor 26 september 2016 ivm bestellen van de bus en tickets

 

20 september Tuinclub lezing

Mieke Hurkmans:

Siergrassen & de Prairietuin

De rustige wintermaanden zijn altijd fijn om je te verdiepen in de grote plantenwereld. Daar rolde een nieuwe lezing uit: Siergrassen & de Prairietuin. Immers, als je siergrassen zegt, zeg ik: structuur x dynamiek= schoonheid!

Zintuiglijke schoonheid, je kunt ze horen, zien, voelen, ruiken en ze bewegen op elk zuchtje wind...!

Wat maakt siergrassen zo populair, welke soorten zijn geschikt, en hoe kun je ze toepassen? Welke combinaties met vaste planten zijn boeiend en verbindend? Hoe verzorg en snoei je deze grassen?

Kortom alles wat je wilt weten over siergrassen, verpakt in een boeiend beeldverhaal met foto’s uit de dagelijkse praktijk van Tuinontwerp de Weieven.

Na de pauze nog een kersje op de taart: de prairietuin in een nieuw Power Point- jasje; na enige jaren van ervaring en aanleg. Hierin spelen siergrassen ook de hoofdrol, maar dan in een onderhoudsvriendelijke setting.

 

Fotoclub Breda

 

Op 7 september start ook de fotoclub het nieuwe seizoen, met een fotobespreking van foto’s die de leden in de vakantie gemaakt hebben. Thema deze keer 5 of vijf in verband met het eerste lustrum van de club. De fotoclub komt bij elkaar in Ontmoetingscentrum “De Vlieren” aan het Mgr. Nolensplein in Breda. Ook dit seizoen staat weer bol van de activiteiten fototochten, fotobeoordelingen, workshops en studiofotografie. Voor de ongelofelijk lage prijs van € 55,00 per seizoen kan je ontzettend veel leren. Kijk vooral op de website www.fotoclubbreda.nl en bezoek een van onze avonden!

Aanmelden en informatie: Herman Smits, slakkenhuis@

Gezellig en creatief bloemschikken, seizoen 2016 – 2017.

Fietstocht Groei en Bloei Breda.

Fietsliefhebbers opgelet…... (lid of geen lid is geen probleem, als u maar een fiets heeft)

 

Datum: zaterdag 17 september 2016

Vetrek- en aankomstpunt: Anja en Cee Pijs, Hoge Bremweg 33, 4873 LD Etten-Leur (IJsboerderij Heidehoeve)

Inschrijven van 10.00 u tot 10.30 uur. Vanaf 10.30 uur kunt u starten met de fietstocht.

Inschrijfgeld: € 6,00 voor leden en € 8,00 voor niet leden

De route gaat dit jaar door verschillende natuurgebieden o.a.: De Wildert, De Meer, Zwarte Blik, Bakkersmeer, Zurendonk, De Lokker, De Flesch, Lange Maten, De Reten, Oude Buisse Heide ( Roland Holst), Wallsteyn, Moerse Bossen en Pannenhoef.

Onderweg is er een lunch stop en een appeltje voor de dorst.

U moet zich wel opgeven bij Trees en Rien Koeken, tel.: 076-5613775 mail: mjkoeken@casema.nl. Voor 10 sept. Zij verzorgen n.l. het lunch pakket.

Gezellig en creatief bloemschikken seizoen 2016/2017

 

Op dinsdag 13 september a.s. start bij voldoende deelnamen weer een basiscursus bloemschikken. Deze bestaat uit 11 lessen waaronder 1 demonstratie avond.

Wat we maken gaat met het seizoen mee o.a. : krans wikkelen, hand gebonden boeket, Kerst en voorjaar, e.d.

We werken ook met buitenmaterialen. Nog gezelliger is het als je iemand meeneemt. Kom een cursus meedoen, deze is natuurlijk onder actieve begeleiding.

Ook gevorderden kunnen nog aansluiten. De lessen zijn op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond van 19.30 tot 21.30 uur in het Princentuincollege, Frankenthalerstraat te Breda.

Voor meer informatie kunt u bellen met Tiny van der Zwet tel.: 076-5654246.

Berichtje van de penningmeester.

Begin september gaat het activiteitenjaar 2016-2017 weer van start. In het programmaboekje worden de nieuwe activiteiten en cursussen aangekondigd.

Hierbij doe ik een vriendelijk verzoek aan de leden van Groei en Bloei en de Vrienden van Groen en Bloem om de cursusgelden  voor aanvang van de cursus en/of club te betalen.

Voor de cursussen,  de tuinclub en het bloemschikken op  rekening:

NL60 RABO 0104 6303 53,  t.n.v. KMTP Groei en Bloei afd .Breda e.o.

De bijdrage voor de Stichting Vrienden van Groen en Bloem kunt u betalen op rekening:

NL48 TRIO 0776 4921 28 t.n.v. Stichting Groen en Bloem

Ik wens alle leden een mooie zomer toe en een leuk nieuw activiteitenjaar met Groei en Bloei.

Plony van der Ham, penningmeester.

N.K. Bloemschikken 2016.

Misschien weten jullie het al, maar het N.K. bloemschikken in 2016 wordt gehouden in de Innovatietoren van het voormalig Floriade terrein in Venlo.

De wedstrijd is op 8 en 9 oktober met tentoonstelling.

Het thema dit jaar is: Kunst en Kitsch. 

Schrijf dit in je agenda en hou die dag vrij. Meer informatie volgt via de nieuwsbrief.

Agenda

Rozendorp Lottum

Overal ziet u rozen, rozen en nog eens rozen; op, om en nabij het sfeervolle Marktplein, de meesterlijk versierde kerk, rondom het sprookjesachtige kasteel de Borggraaf met de feeërieke grachten, langs de romantische kasteellaan en langs de meanderende rivierbedding van de Maas. Miljoenen rozenknopjes en tienduizenden snijrozen zijn verwerkt in betoverende mozaïeken, modeltuinen en prachtig versierde objecten. Ook zijn er honderden vazen met geurende buitenrozen, een groot assortiment kasrozen, een rozeninformatiecentrum, rozenmuziek, rozenfilms, een tuinfair, bloemschikdemonstraties, rozenspecialiteiten, een rozendokter, demonstraties over de verzorging, enz, enz. Kortom, Lottum is tijdens het Rozenfestival één grote bloemenzee.

De volgende editie van het Rozenfestival vindt plaats van 12 t/m 15 augustus 2016 met als thema 'Rozen uit de Kunst'. Tot dan!  

Bloemen plukken bij de Plukkerij in Bosschenhoofd

Margrietstraat 27

Bosschenhoofd

Tel.: 0165-707818  Mobiel: 06-83899456

 

De Plukkerij is de pluktuin van de zussen Anja en Ilse en is gelegen aan de rand van Bosschenhoofd. Elk jaar zaaien ze de vakkentuin in met eenjarige plukbloemen waarvan in de zomermaanden volop geplukt mag worden door bezoekers. Ook dahlia's en vaste planten in het tuindeel op kleur staan er om van te plukkken. Al wandelend over de graspaden pluk je zo de mooiste veldboeketten want er zijn wel 40 soorten bloemen en grassen.

 

Kinderen zijn ook van harte welkom! Bezoekers kunnen even genieten van de tuin en wat drinken op het terras achter het "Koffiehuisje". In deze gezellige binnenruimte worden workshops gegeven voor kleine groepen. U kunt creatief aan de slag met o.a. bloemen en andere groenmaterialen.

 

Naast zelfgeplukte bloemen zijn er huisgemaakte producten te koop zoals jam, chutney en kruidenazijn. Open van 17 juli t/m 11 oktober 2014 op elke donderdag (12-17u), vrijdag (10-15u) en zaterdag (12-17u)

Verzamelaarsdag

Zondag 11 september

van 10.00 - 17.00 uur

 

Hallo wij zijn Cees en Elly van Ostaayen

Erpekommerweg 60

3990 Peer, België

Tel: 0032 (0)11 748526

GSM: 0032 (0)4 99718868

E-mail: info@hulsdonk.com

BTW nr: BE 0811.522.091

 

Jaarlijkse 'verzamelaarsdag' voor plantenliefhebbers/verzamelaars.
Niet te missen, als u op zoek bent naar heesters en zeldzame boompjes, 
botanische coniferen en dwergconiferen.
Hier vindt u honderden zeldzame planten uit alle continenten. 
Veelal in kleine maten. Deze zijn gemakkelijk mee te nemen, tegen betaalbare prijzen
We zullen onze kennis en hobby delen onder het genot van 
een kop koffie of thee en een hapje

Na ruim 20 jaar in Zundert een kwekerij te hebben gehad was het voor ons een uitdaging om een nieuwe kwekerij te beginnen in België. Dit heeft er toe geleid dat we in Limburg in het stadje Peer zijn beland. Misschien is het wat oppervlakte betreft wel een van de kleinste van het land. Wij werken hier op slechts 2500 vierkante meter, maar nog steeds met een enorm assortiment aan zeldzame planten. 

Ieder jaar enten wij een mooi assortiment heesters bomen en coniferen. Verder komen er elk jaar veel soorten bij die wij vermeerderen van stek, waaronder een groot aantal botanische soorten van het zuidelijk halfrond. De laatste jaren bestellen wij ook vele soorten zaden vanuit alle werelddelen. Daar proberen we dan mooie gezonde jonge planten van te kweken.  .

Door al dat stekken, zaaien en enten komen er te veel plantjes in kleine potjes op voorraad. Hierdoor is het idee ontstaan van onze 'VERZAMELAARSDAG' welke ieder jaar op de tweede zondag van september wordt georganiseerd. 

Op die dag staan er lange tafels met vele honderden plantjes die voor een zacht prijsje van de hand gaan. Echt een dag voor tuiniers die er aardigheid in hebben om de planten zelf op te kweken.

Voor plantenliefhebbers is het zeker de moeite waard om ons te bezoeken vanwege de enorme keuze. 

Wij zorgen deze dag voor een hapje en een drankje.

Sinds enkele jaren staan wij ook op beurzen in Nederland, België en Frankrijk. Hier zullen wij wat kleinere en wat zeldzamere planten mee naar toe nemen. Hierdoor bezoeken ook steeds meer mensen uit het buitenland ons plantencentrum om een keuze te maken uit ons brede assortiment.

Informatie