Bekijk online
Afdeling  Breda
Nieuwsbrief November

De toekomst van de tuin

Emiel van den Berg, schrijver in vele groen-bladen, komt op 19 oktober 2016 een presentatie houden over de tuin van de toekomst. Daar is iedereen gelukkig mee want wij als groen-liefhebbers van Groei & Bloei is dat uit ons hart gegrepen!

Prinsentuin College
Frankenthalerstraat 15
4816 KA Breda
Aanvang 19.30 uur


Emiel van den Berg:
Na jaren van tuinen vol met (vaak m²) tegels of grindvlaktes, grote groepen met dezelfde planten als lavendel, lampenpoetsergras, hortensia én fantasieloos gebruik van bomen (alsof er niets anders is dan bolcatalpa en dakplataan), lijkt de toekomst van de tuin te gaan veranderen. De natuur krijgt weer meer aandacht, tuinen mogen weer kleurrijk zijn en uitbundig bloeien. En een boom hoeft niet meer vanaf een kaarsrechte stam te vertakken want tegenwoordig draait het veel meer om meerstammige karakteristieke vormen. En veel draait tegenwoordig om duurzaamheid, om bij-vriendelijk, om biodiversiteit...Aan de hand van voorbeelden van hedendaagse tuinen en kwekerijen (gespot in binnen- en buitenland en op festivals als Chelsea en Chaumont) fantaseren we over hoe de tuin er over 10 jaar uitziet en welke rol is weggelegd voor de architect, de hovenier, de kweker, het tuincentrum en uiteraard de tuineigenaar zelf. Laat u verrassen!

Tuinclub Lezing.

Dinsdag 18 oktober 19.30 uur

Prinsentuin college.

Arianne Blonk tuinarchitecte (http://www.blonktuinontwerp.nl/home.php)

 Zij komt ons vertellen hoe een middeleeuwse tuin werd ontworpen en welke planten er gebruikt werden. Ook de verklaring waarom deze planten op deze manier in de tuinen kwamen. Kortom een interessant verhaal over het ontstaan van de tuin. De toegang is zoals gewoonlijk gratis voor leden van de tuinclub, bezoekers betalen een bijdrage van € 3,00. Voor meer informatie: mail tuinclub@live.nl of bel Leen Kalkman 0168-482886.

Kerst workshop.

Op vrijdag 9 december a.s. gaan we een kerstavond voor onze leden en niet leden  verzorgen. Deze avond zal geheel in kerstsfeer zijn, denk aan koffie of thee met iets (kerst) lekkers. Glaasje glühwein, wat lekkere hapjes, kerstmuziek en niet te vergeten het maken van een creatief tafelstuk. We gebruiken materialen zoals hout, kerstballen, bloemen etc. Alle materialen zijn beschikbaar en u hoeft zelf dus niets mee te nemen. De locatie is Prinsentuin College, Frankenthalerstraat te Breda. De avond  begint om half acht. De zaal is  om 19.00 uur open.

Voor diegene die nog nooit een bloemstuk heeft gemaakt is dit geen probleem want er zijn genoeg bloemschiksters om u te begeleiden en te voorzien van tips.

Tijdens de pauze kunt u even checken wat de anderen gemaakt hebben en nog wat drinken.

De kosten voor deze creatieve avond zijn € 25,00.

Neem gerust iemand mee en kom gezellig langs.

Opgeven bij Trees Koeken voor 27 november. Tel.: 076-5613775 of via email: mjkoeken@casema.nl

Zondag 24 september. Een mooie zonnige dag voor tuinbezoek.

Dat vonden veel mensen en het was dan ook gezellig druk bij de fam. Lambrechts op de Jorissenhoeve in Schijf.
De tuin was prachtig bijgehouden door mevr. Lambrechts en de vele vrijwilligers. De Lakenvelders (de hobby van dhr. Lambrechts) liepen met kalf in de wei achter de fantastische vijver en de naastgelegen moestuin stond vol met oude groentesoorten.
Er waren veel bijzondere planten te koop evenals jams en ouderwets fruit. De koffie was gratis en de heerlijke cake's waren zelf gebakken door de zoon des huize.
Voor de stand van Groei en Bloei, direct bij de entree, was ook heel veel belangstelling. Dat er zoveel activiteiten worden georganiseerd door de afdeling was bij velen niet bekend. Dus na het uitdelen van oude tijdschriften en programma boekjes hopen we op vele nieuwe leden.
Nogmaals wil ik een oproep doen om vrijwilliger te worden voor de PR want zo'n gezellige dag als deze zou ik graag willen delen.
Agaath Hendrikman


Terugblik fietstocht

 

Op zaterdag 17 september gingen we weer van start met de jaarlijks terugkerende fietstocht. Dit keer vanaf de start bij IJsboerderij Heidehoeve van Anja en Cees Pijs in Etten-Leur.

Ruim 50 mensen haddenen zich ingeschreven en de route van ca 40 km gefietst via Rucphen en Schijf inclusief de lunch bij Jos en Paula Goos en weer terug naar Etten-Leur. Het weer zat erg mee en bij de finish was het nagenieten met een heerlijk ijsje als afsluiter. Ben, Johan, Jan en Rien …. Wederom bedankt voor de mooie fietsroute! Trees en Anneke; bedankt voor de lunch !

Terugblik plantjesmarkt

Zaterdag 1 oktober was het weer genieten van plantjes, pompoenen, jammetjes en aanverwante groen artikelen op onze najaars plantjesmarkt. Het weer zat ook die dag erg mee en ruim 100 mensen bezochten de plantjesmarkt die keer gehouden werd op het terrein van de familie Kavelaars in Zevenbergschen Hoek. Aardig wat mensen gingen naar huis met gekochte plantjes en/of met plantjes gewonnen in de loterij. De plantjes van de loterij waren beschikbaar gesteld door de leden die zaterdag hun zelfgekweekte plantjes hadden meegebracht voor de verkoop. Bedankt allemaal voor deze gezellige ochtend.

ZNKB

 

Zoals sommige al tijdens een lezing vernomen hebben, gaan wij (afdeling Breda e.o.) volgend jaar, 25 en 26 maart 2017, de Zuid Nederlandse Kampioenschappen Bloemschikken organiseren. Dit is een bloemschik wedstrijd waarbij amateurbloemschikkers uit het Rayon Brabant het tegen elkaar opnemen om de mooiste bloemstukken te maken. Naast de amateurs is er ook een semi-professionele groep die het tegen elkaar opneemt. Dit grote evenement neemt 2 dagen in beslag en we sluiten dit evenement af op zondag met een (groen)markt. Voor deze beide dagen hebben we aardig wat vrijwilligers nodig die een handje mee kunnen en willen helpen. Heb je een paar uurtjes de tijd kom ons dan helpen met de catering, opbouwen en of afbouwen, ontvangen van mensen, toezicht houden etc. We hebben jullie hulp hard nodig om dit in goede banen te leiden en de vereniging positief neer te zetten. Je hoeft niet beide dagen te helpen, met een dagdeel zijn we ook al erg blij.

Wil je jouw vereniging een paar uurtjes helpen op 1 van deze dagen geef dit dat aub aan op info@breda.groei.nl of neem contact op met 1 van onze bestuursleden. Hun email / telefoonnummer staat in het programmaboekje op pagina 6.


Sfeer proeven wat kerst ons dit jaar     brengt

 

Op woensdagavond 7 december van 1830 tot 2100 uur kunnen we alvast sfeer proeven wat kerst ons gaat brengen dit jaar. AVRI Bloem- en Tuincentrum, Oosteind  zet haar deuren speciaal voor ons open.

Ze hebben iets hoog te houden want hun kerstshows zijn vaak de mooiste in de omgeving en ze zijn nu al druk bezig met het opzetten van de kerstshow om die van vorig jaar te evenaren. Dat belooft wat !  Kijk eens op http://www.omroepbrabant.nl/?news/2409671183/Trots+De+mooiste,+de+beste+kerstshow+van+Nederland+2015+komt+uit+%E2%80%A6+Brabant+.aspx Dit You tube filmpje is van vorig jaar , dus heel bijzonder dat speciaal voor ons de deur open staat en rustig alles bekeken, gekeurd en gekocht kan worden! Op deze avond krijgen onze leden op vertoon van hun lidmaatschapspasje 10% korting op bijna de gehele collectie. Het vernieuwde tuincafé is open en bij aankoop van een apfelstruedel krijgt u de koffie of thee er gratis bij. Wilt u het wat uitgebreider dan kunt u daar zelfs eten. Kortom; kom gezellig langs om te genieten van de kerstshow en maak kennis met andere leden van onze vereniging. Wel vragen wij u om ons te melden voor 15 november  a.s.of u komt ivm de te verwachtte drukte

Email of post via postbode

Er zijn nog een aantal leden die onze nieuwsbrief liever per post willen ontvangen en daar hebben we in sommige gevallen alle begrip voor. Helaas gaan de tarieven van PostNL omhoog per 1 januari 2017 en u zult begrijpen dat dit voor de vereniging ook hogere kosten met zich meebrengt. Hierbij het verzoek om goed na te denken of u de nieuwsbrief toch niet liever per email wilt ontvangen. Het scheelt de vereniging een hoop geld … denk ook eens aan de enveloppen die we dan niet meer nodig hebben….

Alvast bedankt voor uw begrip voor deze oproep.

PR

We hebben eindelijk iemand gevonden die de PR van onze vereniging op zich wilt nemen en Agaath Hendrikman zet zich enthousiast in voor deze vrijwillige taak samen met Mary Visser, Annie en Ad van de Riet maar …… afgelopen seizoen is gebleken dat ze het niet alleen kunnen en wel wat hulp kunnen gebruiken. Is er nu helemaal niemand binnen onze vereniging die 3 uurtjes per jaar Agaath en haar club (en daarmee de vereniging) kan helpen?  Het gaat om een paar ochtendjes per jaar van max 4 uur en hoe meer vrijwilligers hoe meer we kunnen rouleren en hoe minder het nodig is. Het komt nu bijna allemaal op Agathe haar club terecht en zij kunnen zich niet in tweeën splitsen.

Als we de PR commissie niet aanvullen met nieuwe mensen dan stopt Agaath ermee en dat willen we als vereniging voorkomen, toch? Het zou zonde zijn van alle tijd die ze (en haar voorgangers) er al in hebben zitten.

Meld u aub aan via info@groei.breda.nl of bel met Agaath als u meer informatie nodig heeft. Haar telefoonnummer 0165 – 383989


Tuinclub Lezing

Dinsdag 29 november 19.30 uur

Simone en Fred van den Oever (http://www.vantubergen.nl/)

Zij geven een kijkje in de wereld van bijzondere bollen en knollen. Van Tubergen bestaat al sinds 1868 en heeft in die tijd een enorme expertise opgebouwd. Veel van de producten die zij verkopen hebben een Award of Garden Merit gehad hebben van de Royal Horticultural Society uit Engeland.

Tuiniers, liefhebbers en professionals weten wanneer ze bollen of planten kopen die een AGM gehad hebben, dat dit beproefde en beoordeelde soorten zijn.

Lezing Epimedium

Gerard van buiten

Aula prinsentuincollege

23 november 19.30 uur

Elfenbloemen

We kennen elfenbloemen (Epimedium) vooral als een sterke bodembedekker voor in droge schaduw. Epimedium x versicolor 'Sulphureum' is een bekende, met als vaak gehoord commentaar:. “Bloeit wel leuk, maar verder een beetje saai”. De doorgewinterde tuinliefhebber geeft je meestal nog de tip: “Het blad net voor de bloei afknippen, dan zie je de bloemen tenminste”.

De laatste decennia zijn er echter tientallen nieuwe soorten bijgekomen en nog steeds worden er nieuwe soorten ontdekt. Prachtig blad, fraaie bloemen; de ene soort is nog mooier dan de andere.  In de Utrechtse botanische tuin hebben we een grote verzameling aangelegd van deze nieuwe soorten omdat het medicinale gebruik in China veel soorten bedreigt. In de tuin leveren al deze soorten  talloze nieuwe hybriden op. Deze avond kijken we naar de grote veelzijdigheid van dit plantengeslacht en de vele mogelijkheden voor in de tuin. De natuurlijke groeiplaats vertelt veel over hoe we ze het beste kunnen verzorgen; de hortulanus geeft u allerlei tips over gebruik, verzorging en vermeerdering.

Maak kennis met de schaduwplant van de toekomst!

Gerard van Buiten

Hortulanus van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

Wat voor leuks hebben wij nog voor u op de agenda staan vanaf december?

(meer info hierover in de volgende nieuwsbrief)

 

-           Kerstexcursie; we zijn nog druk bezig hiermee en komen hier zsm op terug waar we heen gaan en wat de kosten hiervoor zijn,

-           14 december presentatie van de buitenlandse reis en onze activiteitenmarkt zodat u kunt zien wat we nog in petto hebben voor u aan de hand van al gemaakte voorbeelden en dat onder het genot van een hapje en een drankje,

-           Macramé knopen in januari; voor de rustige dagen na kerst even ontspannen met het knopen van een plantenhanger (datum en kosten komen in de volgende nieuwsbrief),

-           29 januari de snertwandeling (zet hem vast in de agenda !)

-           Stekken, zaaien en enten; datum volgt nog voor later in het voorjaar van 2017,


Workshop jams en chutneys op 4 november

Tijd: 19 uur tot ongeveer 22 uur

Plaats: Ravanello Studio

 Verbeetenstraat 21

4812 XH Breda

Ook altijd veel courgettes, pompoenen, aardbeien  in de tuin, kom dan naar deze workshop. Op een gezonde ouderwetse manier gaan we de producten verwerken. Sommige producten zullen komen van de kersenboerderij de Lieshof.

Maximaal 10 personen, dus wees er op tijd bij.

Opgeven bij Ria Marijnissen, tel 076 – 5873606 of email jarimaan@ziggo.nl

Kosten 37,50 pp

De workshop wordt door Marielle Horsten gegeven van Bredaas ZoetZuur & Zout.

BREDAAS ZoetZuur&Zout gebruikt oude conserveringstechnieken voor de vervaardiging van pure en eerlijke producten zonder chemische toevoegingen. Kennis en ervaring worden door middel van workshops en proeverijen gedeeld.

www.facebook.com/bredaazzz

www.bredaazzz.nl


Er zullen 5 verschillende jams  en chutneys gemaakt worden en iedereen krijgt op het eind van de avond 5 potjes met jam en chutney mee naar huis.

 

Fotoclub G&B Breda

Ook de komende tijd barsten wij weer van de activiteiten. Natuurlijk elke maand de fotobesprekingen, maar ook een veldworkshop met de bekende fotograaf Daan de Vos. Verder gaan we op bezoek bij fotoservice “De afdruk” in Breda en ook nog schrijven met (kaars)licht voor het maken van creatieve kerstkaarten.  Kijk vooral eens op website voor meer informatie. http://breda.groei.nl/index.php?id=40992

Oproep!

Wie heeft in zijn tuin / schuur nog oude stoeptegels liggen die nodig opgeruimd dienen te worden?

Wij zijn een rotstuin aan het aanleggen en kunnen stoeptegels van 30 bij 30  en bij voorkeur 3 tot 4  cm dik gebruiken. Of andere  afmetingen die we dan gebruiken voor de ondergrond.

Wij komen ze graag ophalen. Laat het ons maar weten.

Een nieuwe variant van ‘tegel er uit – plant er in’

Henri en Diny Linneman, tel 06 25070143 of email diny@ameroever.nl

 

                                              Bedankje ...
Tijdens de ALV in februari afgelopen jaar hadden we gevraagd of er 
mensen zijn die het programmaboekje wilden rondbrengen om op zo'n manier porto kosten uit te sparen voor de vereniging. Wat een geweldige response hebben we hierop gehad .... we hebben hiermee zo'n euro 1.000,00 uitgespaard. Nu hebben we wel gemerkt dat sommige mensen wel heel veel boekjes moesten rondbrengen, maar we werken eraan om in dit gebied nog meer mensen zover te krijgen om een paar boekjes rond te brengen zodat het een beetje verdeeld is .....Alle mensen die geholpen hebben om de boekjes rond te brengen; bedankt en hopelijk mogen wij volgende keer ook weer op uw hulp rekenen.
Ursula van Dijk 

Rotstuinclub: Dinsdag 15 november 2016    Aanvang 19.30  in het Prinsentuincollege


Gerrit Eikelenboom laat zien dat Spanje meer is dan alleen strand en zon
.

Sinds Gerrit gepensioneerd is gaat hij toch met zijn vrouw in de winter naar Spanje, maar aan het strand zal hem niet vinden. Hij trekt er dan ook op uit en ontdekt elke keer weer nieuwe plekken die iets bijzonders te bieden hebben op flora-gebied. Ditmaal in Z.O. -Spanje

Hij ‘beklom’de beroemde Calpe-rots en zal ons laten zien wat daar zoal groeit.

Hoewel het winter is groeien daar echt schitterende juweeltjes en bomen – zoals  o.a.de amandelboom- die volop in bloei staan.

Ook ziet men er een prachtige anjer , zoals de Dianthus broteri. In februari staat het hele gebied in feesttooi vanwege de bloei van de amandelbomen; kortom ook hier is weer te zien dat Spanje veel meer biedt dan de bekende Costa’s.

Indien er nog tijd is zal hij ook nog een impressie van zijn eigen  tuin geven.

Kortom als u  iets meer van dat stukje Spanje wilt leren kennen dan moet u deze lezing komen bijwonen. Ook niet-leden van de RTC zijn welkom.

 

Rotstuinclub: Dinsdag 13 december 2016      Aanvang 19.30 hr in het Prinsentuincollege


Harrie de Vries ging weer eens Oostwaarts , nu maar weer eens
naar Armenië

Harrie is een van de vele leden van de Nederlands Rotsplanten Vereniging( NRV) die met enige regelmaat onderweg zijn naar gebieden waar men niet alleen mooie planten ontdekt maar ook bijzondere soorten voor de Rotstuin.

Zo was hij j.l mei nog in Armenië, nou niet direct een vakantieland maar hij trekt door dat land en dan komt Harrie weer terug met de mooiste opnames van de meest vreemde soorten rotsplanten maar ook laat hij nog andere zaken zien zoals vaak de aparte culturen en de wijze hoe de bewoners in die berggebieden leven en wonen.

Het is een eyeopener om wat meer over dat schitterende land te weten komen.

Ook als u geen lid bent van RotsTuinClub  bent  u van harte welkom om de lezing van Harrie bij te wonen. U zult er geen spijt van hebben.


Een kleine voor-aankondiging  (namelijk 10 januari) zal Ad van Aart van de gelijknamige boomkwekerij uit Oudenbosch weer een lezing/workshop geven zoals op de druk bezochte en leerzame lezing in 2014 

Terugblik op Beervelde

Op zaterdag 8 oktober zijn we met een bijna volle bus vanaf Prinsentuin College in Breda naar de Tuindagen van Beervelde gegaan. De reis verliep spoedig en al snel konden we ons vergapen aan de vele prachtige planten, grassen, fruitbomen, jammetjes en bloemschikkende dames. Zoveel moois dat het maar wat heerlijk was dat we tot einde van de middag hadden om onze tassen, kratten enz. te vullen (en onze portemonnees te legen). Je zou er hebberig van worden …. Gelukkig was er ook wat voor de inwendige mens en voldaan zijn we aan de terugreis begonnen met al het gekochte moois onderin de bus … Bedankt allemaal voor de mooie dag en hopelijk tot de volgende keer. 

Informatie