Bekijk online
Afdeling  Breda
nieuwsbrief december 2016

14 december

Al een beetje op vakantie met Garden tours?

19.30 uur aula prinsentuin college Frankenthalerstraat.

 Op 14 december kunt u alvast een beetje op vakantie gaan met de lezing van Garden Tours. Ook voor de mensen die niet deelnemen aan de georganiseerde reis is het zien van de beelden en het luisteren naar de mooie verhalen altijd heel inspirerend. Kom daarom gerust eens kijken, de toegang is gratis voor leden. Niet leden betalen € 3,00. Omdat we helaas erg laat waren met het organiseren via Garden Tours is tot nu toe nog niet bekend welke reis het gaat worden. Op 14 december zal wél bekend zijn welke prachtige reis het wordt. En natuurlijk zoals altijd goed verzorgd. Ook zal er de gebruikelijke kerstborrel zijn met heerlijke hapjes.

Kerstgroeten 

We zijn alweer bijna aan het einde van het jaar gekomen en kunnen terugkijken op een geslaagd verenigingsjaar. We hebben veel met elkaar gebloemschikt, zijn met een redelijk volle bus weer naar Beervelde geweest en hebben mooie tuinen kunnen bezoeken tijdens het open tuinen weekend. Nauurlijk hebben we nog veel meer gedaan met z’n allen; denk aan lezingen en verschillende workshops maar het mooiste krijgen we volgend jaar maart. Het weekend van 25 en 26 maart 2017 mogen wij als afdeling de Zuid Nederlandse Kampioenschappen Bloemschikken organiseren en we zijn hiermee al een eind op weg om het een gezellig en leuk event te laten worden. Op 25 maart is de wedstrijddag en zondag 26 maart is er een groene vingers markt, waarbij wij als afdeling willen laten zien wat we allemaal doen voor onze leden maar ook niet leden zijn welkom op deze dag. We doen hard ons best om dit een leuk weekend te laten worden. De locatie is zoals jullie van ons gewend zijn onze thuisbasis Prinsentuin College aan de Frankenthalerstraat. We houden jullie op de hoogte over dit event via de gebruikelijke kanalen en voor nu wil ik iedereen, leden en niet leden van Groei en Bloei Breda een heel fijn kerstfeest toewensen en veel plezier tijdens de jaarwisseling. Ik hoop u allen weer te mogen ontmoeten tijdens één van onze lezingen of activiteiten in 2017. 

 

Ursula van Dijk 

jullie voorzitter 


Woensdag 14 december:

 

Fotobespreking van de onbewerkte foto’s van werkavond 3 of 4 en vrij werk. Een clublid kan haar/zijn foto-vraag laten zien voor advies. Er wordt ook kort (fototechnische) informatie gegeven over de a.s. fototocht. Zaterdag 17 december: fototocht naar Reptielenhuis “De Aarde”. Breng je statief, draadontspanner en (tele)zoomlens mee. Het beloofd een leuke uitdaging te worden met bijzondere dieren. Bedenk ook van te voren hoe je met het daar aanwezige kunstlicht om gaat. Woensdag 28 december: géén bijeenkomst! 

Tuinclub

Na een geslaagde avond 29 november, komt de club pas volgend jaar weer bij elkaar. Bollenspecialist Fred van den Oever eigenaar van “van Tubergen” heeft een mooi verhaal gehouden over het assortiment en hoe de bollen te planten. Verder hebben een groot aantal leden een leuke surprise gemaakt voor elkaar. Het was weer een goed jaar voor de tuinclub, jammer dat sommige leden ernstig ziek zijn. Wij wensen deze leden veel sterkte. Natuurlijk wenst de Tuinclubcommissie alle leden een goed, gezond en gelukkig 2017!


Laptop van de club.

Sinds kort beschikt de vereniging over een laptop. Piet van de Klundert heeft het beheer hierover. Mocht u deze willen gebruiken voor uw club, neem dan contact op met Piet, telefoon nr. 076 5412576.

De laptop ligt in de kast op school en ook als u zelf een sleutel hebt van die kast, verzoeken wij iedereen vriendelijk, alvorens de laptop te gebruiken, dit te melden aan Piet, zodat hij steeds weet bij wie of waar de laptop in gebruik is.

En spek onze kas.

Wij willen volgend jaar weer meedoen met de Clubkas campagne van de Rabobank.

Dit jaar heeft deze actie voor onze vereniging bijna € 400,- opgeleverd.Als je lid bent van de Rabobank Breda of de Rabobank Amerstreek mag je in april stemmen.Dit mag alleen als je een rekening hebt bij een van deze Rabobanken en je mag op Groei en Bloei stemmen indien je Lid bent van de Rabobank Amerstreek of de Rabobank Breda. Als je klant bent, ben je niet automatisch lid. Is iemand geen lid, maar wel klant van de bank?

Dan kan je tot 1 maart a.s. lid worden en meestemmen tijdens de campagne. Het lidmaatschap aanvragen kan via het aanmeldscherm bij uw bank, op de onderste balk onder de kop Rabobank vind je leden: de rest wijst zich vanzelf.

Wij hopen dat alle leden van onze vereniging die een rekening hebben bij een van deze twee banken zullen mee stemmen.  We kunnen de extra inkomsten goed gebruiken als steuntje in de rug om voor alle leden leuke activiteiten te organiseren.

Nadere informatie volgt in de volgende nieuwsbrieven en nieuwsflitsen. 

ROTSTUINCLUB Lezing 10 januari 2017, 19:30 uur


Aad en Mario van Aart geven workshop over enten en ‘bonsaien’.

Drie jaar geleden verzorgde Aad een workshop over het enten van Pinussen, het bekende dennenboompje. Gezien de grote belangstelling destijds hebben we gevraagd of het mogelijk is dat hij daar een ‘vervolgcursus’ over zou kunnen geven.

Hij zei gaarne bereid te zijn gevolg aan te geven en zei gelijk dat hij ook aandacht zal schenken aan die jonge boompjes, als het enten is aangeslagen, ervoor te zorgen dat men deze dan ook goed klein kan houden, m.a.w. “ het bonsaien “. In de rotstuin ziet men het liefst niet al te grote struiken en bomen.

In deze workshop zal hij daar ook specifieke aandacht aan geven, hoe dat te bereiken en waar specifiek op gelet moet worden.

Ook zullen in deze workshop meerdere soorten boomsoorten worden behandeld.

Gezien zijn enthousiaste manier van het demonstreren en de interactieve wijze wordt dit een avond die in het geheugen wordt opgeslagen.

Indien u interesse heeft om deze lezing/workshop bij te wonen leg dan deze datum vast. Nogmaals, gezien de belangstelling bij die vorige lezing, is deze ook interessant voor

niet-leden van de RotsTuinClub.

De kosten voor niet-leden bedragen € 3,50

Vrijwilligers gevraagd 

 In de vorige nieuwsbrief hebben we u geïnformeerd dat we eindelijk iemand gevonden hebben die de PR van onze vereniging op zich wilt nemen en Agaath Hendrikman zet zich met veel enthousiasme in voor deze vrijwillige taak samen met Mary Visser, Annie en Ad van de Riet maar …… ze kunnen nog steeds hulp gebruiken. Is er nu helemaal niemand binnen onze vereniging die 3 uurtjes per jaar Agaath en haar club (en daarmee de vereniging) kan helpen?  Het gaat om een paar ochtendjes per jaar van max 4 uur en hoe meer vrijwilligers hoe meer we kunnen rouleren en hoe minder het nodig is. Het komt nu bijna allemaal op Agaathen haar club terrecht en zij kunnen zich niet in tweeën splitsen.  

Naast de PR commissie helpt Agaath ook mee met het organiseren van de buitenlandse reis. Als we de PR commissie niet aanvullen met nieuwe mensen dan stopt Agaath ermee en dat willen we als vereniging voorkomen, toch? Het zou zonde zijn van alle tijd die ze (en haar voorgangers) er al in hebben zitten. 

Meld u aub aan via info@groei.breda.nl of bel met Agaath als u meer informatie nodig heeft.

Haar telefoonnummer 0165 – 383989 


Kerstexcursie Marienwaerdt, Beesd
 


Wat zo leuk begon is helaas niet leuk geëindigd …. Alle voorbereidingen waren getroffen om gezellig met een volle bus naar de kerstfair te gaan in Beesd maar door te weinig deelnemers hebben we het niet door kunnen laten gaan. Ook jammer voor de afdeling Roosendaal want dit zou de eerste echte gezamelijke busreis worden want ook zij krijgen de bus niet altijd helemaal vol en door te combineren hoopte we op een volle bus. Erg jammer en we hopen bij een volgende excursie weer een volle bus te hebben.
 

De wandeltocht (snertwandeling) van Groei en Bloei Breda komt er weer aan.

 

Op zondag 29 januari 2017 is de wandeltocht die deze keer door het Mastbos te Breda gaat. De tocht is ongeveer 8 km lang. Iedereen krijgt een platte grond van het bos mee zodat je zelf kunt bepalen of je de route wil inkorten.

Bij de inschrijving krijgt u de te lopen route en kunt u genieten van een heerlijk kopje koffie of thee met wat erbij. Na de tocht is er, zoals gebruikelijk, erwtensoep met brood en gekookt spek.

Aanmelden voor 22 januari 2017 bij Ben en Riet van Peer tel.: 076-5149404 of bij Rien en Trees Koeken tel.: 076-5613775 of via de email: mjkoeken@casema.nl.

De bijdrage is € 6,00 voor de leden en € 8,00 voor niet leden te voldoen bij de inschrijving.

Inschrijven vanaf 10.30 uur tot 11.00 uur.

Het adres vanwaar we vertrekken en terug komen is bij:

Rien en Maria Hendrickx

Overaseweg 238

4836 BD  Breda.

Bij dit adres kunt u parkeren en vindt de inschrijving plaats.

Zodra u de route en het kaartje heeft kunt u beginnen aan de wandeltocht.

 

 

De wandelcommissie,

Ben, Jan, Johan en Rien

Vooraankondiging januari 2017  Wat hebben wij in januari op het programma staa?: 

25 januari lezing door Frans van den Braken 

29 januari wandeltocht, ook wel snert wandeling genoemd omdat we na afloop een heerlijk kop erwtensoep krijgen . 

31 januari macrame plantenhanger maken 

Pierre en Ria gaan beide het bestuur verlaten volgend jaar februari wat wij als bestuur natuurlijk erg jammer vinden maar we begrijpen hun keuze.  

Voor Ria hebben wij al iemand gevonden die haar plaats gedeeltelijk gaat overnemen maar voor Pierre zijn we nog steeds op zoek naar vervanging. Pierre doet samen met Diny Linneman het secretariaat van onze afdeling. 

Wie zou er graag Pierre zijn plaats in willen nemen en in het bestuur willen plaatsnemen. 

Pierre zijn taken zijn voornamelijk het voorbereiden van de agenda en het  verzorgen van de notulen tijdens de bestuursvergadering naast het meedenken met de overige leden van het bestuur wat wij aan kunnen bieden aan onze leden. Wil je meer informatie of wil je je aanmelden als bestuurslid bel gerust even met 1 van de bestuursleden. Hun telefoon nummers staan op de website maar ook in het programmaboekje. 

Informatie