Bekijk online
Afdeling  Breda
Nieuwsbrief Januari 2017

2017 Allereerst de allerbeste wensen voor 2017! We laten 2016 weer achter ons en richten ons op 2017 met als hoogtepunt voor onze afdeling de ZNKB in het weekend van 25 / 26 maart. De voorbereidingen zijn in volle gang en het gaat iets worden voor groot en klein, wel of geen groene vingers is niet belangrijk, het gaat erom dat we een gezellig weekend hebben waar van alles te zien en te beleven valt. In de volgende nieuwsbrief zullen we meer informatie hebben omtrent deze happening. Voordat het zover is hebben we nog verschillende workshops / activiteiten voor u klaar staan; macramé hanger maken, snertwandeling, fruitbomen snoeien, rozen snoeien, luizenpopje of schaal maken van keramiek, stekken zaai en enten, hanging basket vullen, hanging basket vlechten van wilgentenen…. Kortom er zit vast wel iets bij voor u en ik hoop dat we u mogen begroeten tijdens 1 van deze workshops … en anders zien we u graag bij 1 van onze lezingen of bij onze voorjaars plantenbeurs op 22 april bij de Fam. Van Gaal in Achtmaal. Houd u vooral de nieuwsbrief of flits in de gaten voor meer info.

Ik wens u allemaal een mooi 2017 met veel tuinplezier.

Ursula van Dijk, voorzitter

 

Natuur in de tuin


door Frans van den Braken

woensdag 25 januari 2017, Aanvang 19.30 uur

Aula van het Prinsentuin College, Frankenthalerstraat 15, 4817 KA Breda

De bevlogen natuurliefhebber die als geen ander de samenhang tussen flora en fauna kan uitleggen op basis van zij eigen waarnemingen en ervaring.


Beplanting en vogels zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De avond zal gaan over beplanting in de tuin, vogels, broedvogels en wintergasten, insecten en andere kleine dieren, amfibieën en zoogdieren. Leerzaam en vermakelijk om van deze deskundige liefhebber te horen hoe je de natuur in je tuin een handje kunt helpen en hoe je een roodborstje uit je hand kunt laten eten. Natuurlijk is deze avond voor leden gratis, gasten betalen € 3,00 pp.

Overlijdensbericht Paul Cremers

“Een boom is geveld.”

Dat was de tekst die vlak voor Kerstmis op de rouwkaart stond.

Paul is bij velen bekend. Hij was sinds februari 2004 lid van Groei & Bloei Breda. Rond die tijd ging Paul met pensioen en aan zijn sluimerende liefde voor bomen en planten kon hij nu meer tijd gaan spenderen en dat deed hij met volle overgave.

Daarbij ging zijn voorkeur uit naar rotsplanten en hij had zich in augustus 2004 dan ook gelijk aangemeld voor de cursus “Rotsplanten zaaien en vermeerderen’ die toen nog werd gegeven door Henk Kepers.

Paul werd gevraagd of hij bereid was zijn steentje bij te dragen aan bestuurlijke activiteiten, zo ging hij coördinerende zaken regelen binnen de RotsTuinClub, en later werd hij secretaris van het bestuur van G & B Breda dat hij tot februari 2015 heeft gedaan.

Zijn liefde voor rotsplanten werd door de familie na afloop van de kerkdienst als laatste bewijs nog tot uiting gebracht. Iedereen kreeg een potje met daarin een rotsplant.

Zo zal de herinnering aan een rustige bedachtzame tuincollega bewaard blijven.

Paul is 73 jaar geworden.

 


Fotoclub G&B


Het gaat weer een gezellige maand worden met fotoclub G&B Breda. Op 11 januari is er een nieuwjaars bijeenkomst geweest met uiteraard een fotobespreking, ditmaal van de foto’s genomen in het reptielenhuis “De Aarde” in Breda. Op 14 februari gaan we lekker binnen architectuur fotograferen in “Grand Theater boekhandel” in Breda en dan op 25 januari een werkavond in ons clubhuis. Daar gaan we onder leiding van Trudy oliedruppels fotograferen. Wil je wat meer weten over onze club neem dan contact op met Herman slakkenhuis@home.nl of bel 0161-231513

ROTSTUINCLUB Lezing 07 februari 2017, 19:30 uur

Mariet Urlings neemt ons mee naar een adembenemend Zuid Afrika.

In het jaarprogramma 2016/17 staat vermeld dat Mariet ons zou ‘meenemen’ op haar reizen vin 2016 die zij maakte door de VS en naar het bloemeneiland Madeira.

Ook toen vermeldde wij dat zij onderhand ook een globetrotter aan het worden is en dat blijkt wel ; zij bezocht met haar man Jo ook nog dat jaar Zuid Afrika en dat vond ze dermate prachtig dat ze ons wil laten meegenieten van haar ervaringen. Dus de lezingen over de VS en Madeira zullen dus op een later tijdstip plaatsvinden.

Een kleine samenvatting van de reis naar Zuid Afrika

Startpunt was Johannesburg en Pretoria. Via de Panorama Route naar het Kruger National Park.

Verder door Swaziland met daarna een gamedrive door het groene Hluhluwe wildreservaat.

In de Drakensbergen over de Sani Pass naar het Koninkrijk Lesotho.

Vervolgens langs de Wild Coast en de Tuinroute richting Kaapstad om te eindigen bij Kaap De Goede Hoop.

Kortom die datum (dinsdag 7 febrauri : 19.30 hr) zal een interessante lezing worden men kan genieten van flora en ook de fauna van dit prachtige land, dus zet alvast die datum in uw agenda.

Ook niet-leden van de RotsTuinClub kunnen deze lezing bijwonen. De kosten hiervan zijn € 3.50 p.p. U bent van harte welkom

Tuinclub Lezing

Dinsdag 17 januari, 19.30 uur Prinsentuin college.

Lezing door Anton van Tuijl

Wie kan er meer vertellen over de bomen rondom Baarle Nassau en Baarle Hertog als Anton van Tuijl. Anton heeft zijn werzaam leven les gegeven en kan daarom dan ook makkelijk een onderwerp brengen. Bovendien heeft hij aan passie voor alles wat groet en bloeit, met namen in en rondom de Baarle’s. Het beloofd dus een bijzonder boeiende avond te worden. Natuurlijk is de avond gratis voor tuinclubleden, maar belangstellenden zijn altijd welkom, als u géén lid bent van de tuinclub zijn de kosten € 3,00 pp. Graag even van tevoren opgeven bij Herman e-mail: slakkenhuis@home.nl of bel 0161-231513 (niet bij Leen want die is op vakantie)

PROOST OP EEN NIEUW JAAR! (wandeling)

Wij willen graag met jullie proosten op een actief 2016 dat achter ons ligt, maar natuurlijk ook op een gezond nieuw jaar! Niet met champagne, maar met een leuke wandelroute. Zo gaan we samen een gezond jaar tegemoet vol beweging. Doen jullie mee op zondag 29 januari?

De wandeltocht is ongeveer 9 km lang en gaat door het Mastbos te Breda, bij inschrijving krijgt iedereen krijgt een platte grond van het bos mee zodat je zelf kunt bepalen of je de route wil inkorten. Na een lekker kopje koffie of thee met iets lekkers kan er gestart worden en na afloop wacht een heerlijke kop snert met brood en gekookt spek.

Aanmelden voor 22 januari 2017 bij Ben en Riet van Peer tel.: 076-5149404 of bij Rien en Trees Koeken tel.: 076-5613775 of via de email: mjkoeken@casema.nl

Kosten zijn € 6,00 voor de leden en € 8,00 voor niet leden te voldoen bij de inschrijving. Inschrijven vanaf 10.30 uur tot 11.00 uur. Voor 11.30 starten met de wandeling. Het adres vanwaar we vertrekken en terug komen is bij:


RIEN EN MARIA HENDRICKX, OVERASEWEG 238, 4836 BD BREDA. Bij dit adres kunt u parkeren (in de zijstraat van de Overaseweg, net voorhuisnummer 238, rechts op het plein maar niet voor de grote schuifdeuren) en vindt de inschrijving plaats.

Opens internal link in current windowAanmelden

ZNKB Het grote ZNKB evenement dat wij als afdeling gaan organiseren komt steeds dichterbij en gaat steeds meer vorm krijgen. Dit grote evenement neemt 2 dagen in beslag en we sluiten dit evenement af op zondag met een groene vingers markt. Voor deze beide dagen hebben we aardig wat vrijwilligers nodig die een handje mee kunnen en willen helpen. Er hebben zich al een aantal mensen opgegeven maar we hebben nog niet genoeg handen om mee te helpen. Heb je een paar uurtjes de tijd kom ons dan helpen met de catering, opbouwen en of afbouwen, ontvangen van mensen, toezicht houden etc. We hebben jullie hulp hard nodig om dit in goede banen te leiden en de vereniging positief neer te zetten. Je hoeft niet beide dagen te helpen, met een dagdeel zijn we ook al erg blij.

Wil je jou vereniging een paar uurtjes helpen op 1 van deze dagen geef dit dat aub aan op info@breda.groei.nl of neem contact op met Diny Linneman zodat zij je op de lijst kan zetten. Haar telefoonnummer is 06-25070143.

Aanmelden


DE TUINREIS 2017 GAAT DIT JAAR NAAR DE ROMANTISCHE COTSWOLDS

MIDDEN ENGELAND

Dit jaar gaat de tuinreis dus weer naar Engeland na een paar keer Duitsland en Schotland. Het beloofd weer een hele mooie reis te worden, er zullen weliswaar eerder bezochte tuinen te zien zijn, maar er zijn  ook een aantal nieuwe tuinen bijgekomen. Op 14 december heeft Bert Vermeijden van Garden Tours, een prachtige diashow ervan gepresenteerd.  Op verzoek zijn er een paar bestemmingen veranderd die nog niet in de flyer staan. Gezien de opkomst rekenen we op een volle bus, zodat het weer een gezellige Groei & Bloeireis wordt.

De inschrijfformulieren kunnen nog per mail aangevraagd worden bij tinek67@gmail.com of agahendrikman47@gmail.com. Ook kunt u daar terecht voor verdere informatie. Ingevulde formulieren kunt u opsturen aan mevr. C. Weterings, Boslaan 41, 4848PJ Dorst.

U kunt hier direct de formulieren bekijken en downloaden: Initiates file downloadreisbeschrijving en Initiates file download Inschrijfformulier 

 


Beleef de lente met het IVN

Doe mee met de IVN-Voorjaarscursus, het gewone maken we bijzonder!

Al zitten we midden in de winter bij IVN Mark & Donge zijn we al weer druk bezig met de voorbereidingen voor een leuke en leerzame Voorjaarscursus. We willen u graag nog meer laten genieten van de natuur in het voorjaar, dus kom en doe mee. De IVN-Voorjaarscursus start op dinsdag 28 maart 2017 in Bavel en op donderdag 30 maart 2017 in Oosterhout.

De lente beleven met het IVN betekent met al je zintuigen het voorjaar waarnemen en kennis opdoen over de processen die er in het voorjaar in de natuur plaatsvinden. Het gaat over vogels, insecten, bloeiende planten, waterleven, grassen, bomen en al wat er in het voorjaar verder in de natuur te beleven valt. Deze cursus omvat 7 lesavonden en 4 excursies. Drie excursies zijn op zaterdagochtend, waarvan één vroege vogelexcursie en er is één avondexcursie. We willen u graag met andere ogen laten kijken, ontdekken en genieten van alles in onze nabije omgeving.

Tijdens de cursusavonden van 20:00 - 22:00 uur is er naast theorie veel aandacht voor zelf waarnemen en onderzoeken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van loep, microscoop en/of binoculair, die tijdens de les aanwezig zijn. De voorjaarscursus eindigt begin juni en tijdens de schoolvakanties zijn er geen activiteiten. Speciale voorkennis is niet nodig. Voor mensen met enige biologische kennis is deze cursus juist een leuke aanvulling, omdat het sterk gericht is op eigen waarneming en onderzoek. Meer informatie vind je op onze website www.ivn-markendonge.nl. Inschrijven kan direct via de mail, inschrijven-voorjaarscursus@ivn-markendonge.nl . Graag in dit inschrijfmailtje uw naam, adres en telefoonnummer en of u de cursus in Bavel of Oosterhout wilt volgen. U krijgt van ons bericht. Bellen kan ook naar Gerard Sand: 076-5962554, of Anneke Hamers: 0162-513967. Heeft u speciale vragen over onze cursussen? mail: cursussen@ivn-markendonge.nl

BRENG JE STEM UIT EN SPEK ONZE KAS MET DE RABO CLUBKASCAMPAGNE.


Wij willen dit jaar weer meedoen! Vorig jaar heeft onze vereniging bijna € 400,- gekregen.

Als je lid bent van de Rabobank Breda of de Rabobank Amerstreek krijg je bericht van de Rabobank dat je TUSSEN DONDERDAG 6 APRIL EN DINSDAG 18 APRIL kunt stemmen.

Als je een rekening hebt bij een van deze Rabobanken hebt en lid bent van de Rabobank mag je 5 stemmen uitbrengen en wij rekenen er op dat “Groei en Bloei” twee stemmen van je krijgt. Hoe meer stemmen “Groei en Bloei” krijgt hoe hoger de bijdrage.

Als je een rekening hebt bij de Rabobank, ben je niet automatisch lid. Als je geen lid van de Rabobank bent dan kan je toch meestemmen als je VOOR 15 FEBRUARI LID WORDT van de Rabobank.

Het lidmaatschap aanvragen kan via de site en je kunt ook bij een van de kantoren binnenlopen om het te regelen.

Wij hopen op een goede opbrengst, we kunnen de extra inkomsten goed gebruiken als steuntje in de rug om voor alle leden leuke activiteiten te organiseren.


Workshop macramé ‘planten’ hangers maken.

Prinsentuin College, Frankenthalerstraat 15

Dinsdagavond 31 januari, Aanvang 19.00 uur

Kosten leden € 14,00 pp, niet-leden € 16,00 pp

 

Maximaal 15 personen. Opgeven bij Ria Marijnissen, tel 076 – 5873606 , mail jarimaan@ziggo.nl of via deze nieuwsbrief.

Ze worden plantenhangers genoemd maar je zou ze beter vier-seizoen hangers kunnen noemen.

In het voorjaar met bolletjes, zomers met een waxinelichtje, herfst met bijvoorbeeld kastanjes en ’s winters met een kerstdecoratie. En uiteraard kunnen ze gevuld worden met verse bloemen of een plantje.

 

Een grote groep leden heeft de hangers al kunnen bewonderen tijdens de kerstworkshop en tijdens de lezing van 14 december j.l.

Dus wees er op tijd bij. Vol is vol.

U kunt deze avond kiezen uit de volgende kleuren

1. spijkerstof/ denim

2. mint

3. jute

Als u kiest voor jute is het wel goed om te beseffen dat knopen met jute moeilijker is dan met wol. Dus enige handigheid is daarvoor wel nodig.

Iedereen gaat die avond naar huis met een gezellige ‘voorjaars’ macramé hanger.

Opens internal link in current windowAanmelden

Vacature voor bestuurslid

Zoals al eerder vermeld zijn wij dringend op zoek naar iemand binnen de vereniging die het bestuur wil versterken want Pierre van Herk gaat het bestuur verlaten volgend seizoen… Hij blijft actief bij de rotstuinclub !

 

We vragen het volgende van het nieuwe bestuurslid het volgende:

·         Je draagt de afdeling een warm hart toe,

·         Bijwonen van de bestuursvergaderingen, dit zal 10 keer per jaar zijn op een maandag avond van 1930 tot max. 2230 uur maar we streven naar 2200 u,

·         Zoveel mogelijk bijwonen van de lezingen, belangrijk voor contacten met de leden,

·         Redelijk handig zijn met laptop / computer (Word en Excel is altijd handig als je hier mee kan werken),

·         Voorbereiden bestuursvergadering (agenda maken en doorsturen),

·         Notuleren tijdens bestuursvergaderingen,

·         Rondsturen van de gemaakte notulen,

·         Voorbereiden ALV,

·         Bijwonen ALV ivm notuleren

 

Gezien de samenstelling van het huidige bestuur gaat onze voorkeur uit naar een man.

Pierre heeft heel veel stukken (zoniet alles) al gestandaardiseerd waardoor het alleen geactualiseerd moet worden voor een vergadering etc. en het is veel minder werk om het wiel opnieuw uit te vinden. Het is een goedlopend bestuur die goed op elkaar zijn ingespeeld maar we kunnen niet zonder vervanging ….

 

We zijn een enthousiast bestuur die veel voor onze leden organiseren en hopen dat er iemand is die net zo enthousiast is en ons wil versterken.

Bent u enthousiast geworden of heeft u meer informatie nodig; neem dan contact op met onze voorzitter Ursula van Dijk (email: ursula@juvw.nl of telefoon 06-86629990)

 

Wat hebben we de volgende maand voor u op de agenda staan?

15 februari; ALV (kom langs, het is belangrijk voor de vereniging)

21 februari; luizenpopjes, schaal of masket maken van keramiek olv Lia Romijn

25 februari; fruitbomen snoeien bij Fam. Kavelaars, Zevenbergschenhoek

Rozen snoeien; datum volgt in volgende nieuwsbrief

Opens internal link in current windowAanmelden

Z.N.K.B. bloemschikwedstrijd in Breda.

Zoals er al verschillende malen bekend is gemaakt wordt dit jaar de Z.N.K.B. bloemschikwedstrijd in Breda gehouden.

Deze wedstrijd is op zaterdag 25 maart 2017 in het ROC, Frankenthalerstraat 15, 4816 KA Breda.

Graag brengen wij u deze wedstrijd onder uw aandacht om hieraan deel te nemen.

Alle bloemschikkers die op onze cursus zijn, zijn al geïnformeerd over de inschrijving.

Nu het wedstrijd reglement verandert is kunnen ook bloemschikkers van voorafgaande jaren aan deze wedstrijd deelnemen. Zij mogen dan uitkomen in de A-klasse.

Het zou leuk zijn om elkaar op die dag weer eens te ontmoeten. Schroom dus niet en doe mee. Het is tenslotte in Breda te doen.

Informatie bij T. Koeken, telefonisch 076-5613775 of via de e-mail: mjkoeken@casema.nl

Tot ziens.

Bloemschikcoördinator,

T.Koeken

Informatie