Bekijk online
Afdeling  Breda
Nieuwsbrief Maart 2017

 

 

Nel wens met tips over tuinieren

Valt er nog iets te leren na vele jaren tuinieren? Misschien.

Onze plantenliefhebster geeft uitleg over het omgaan met planten. Als geen ander weet zij wat een plant wil en hoe je de beste groei- en bloei omstandigheden kunt maken.

In deze lezing tientallen tips voor beginners en (ver)gevorderden.

- Voor de pauze tips.

- Na de pauze planten in beeld met verzorgingstips.

Woensdag 15 maart 2017

Aanvang 19.30 uur in het Prinsentuin College

 

Frankenthalerstraat 15, 4816 KA Breda

Voor de vrijwilligers ZNKB

 

Op 15 maart om 18.45, dus voor de lezing van Nel Wens, worden alle leden die zich hebben opgegeven als vrijwilliger  om deze dagen te helpen, uitgenodigd.

 Die avond krijgen zij informatie wanneer en waar zij ingezet gaan worden. Is men  verhinderd op 15 maart , dan  krijgt men  nadien telefonisch de informatie .

 

 

 

Zuid Nederlandse Kampioenschappen Boemschikken

24 t/m 26 maart Zuid Nederlandse Kampioenschappen Bloemschikken

Het is bijna zover ….. van 24 t/m 26 maart organiseren wij de ZNKB ! Omdat het zo’n groot evenement is en er zoveel te doen is zullen wij hierover een aparte nieuwsbrief uitgeven.

Initiates file downloadFlyer

Wat is de Ziekte van Huntington?

Huntington is een dodelijke, mensonterende ziekte waartegen geen medicijn bestaat. De symptomen lijken op die van ALS, Alzheimer en Parkinson ineen.

Stichting Campagneteam Huntington Initiates file downloadinfo

Tuinclub lezing 28 maart 19:30 uur Prinsentuin College

Dineke Lochtenberg van Kwekerij de “Boschhoeve”

Mooi moestuinieren

De kwekerij en privé-tuinen van 'De Boschhoeve' zijn gelegen op een unieke plek, temidden van grootschalige akkers en eikensingels aan de Veluwezoom te Wolfheze.
In 1985 is een begin gemaakt met de tuinen rondom de boerderij, gevolgd door de vaste-planten kwekerij in 1989.
Een belangrijk onderdeel van deze privé-tuinen is de zogenaamde 'Mooie Moestuin'. Een moestuin saai?
Wanneer u de moestuin van 'De Boschhoeve' gezien heeft, weet u dat het tegendeel waar kan zijn.
De schoonheid en kleuren van vele groenten, gecombineerd met kruiden, fruit en vrolijke plukbloemen maken er een waar lustoord van.
Je kunt er genieten van paarse spruitjes, rode en gele snijbiet, kardoen, pompoenen en sierkomkommers, geflankeerd door bloeiende randen van lavendel, knoflookbieslook of heilige basilicum.
De vurige border staat vol met Crocosmia, wonderboom, Salvia's, Zinnia's en bruinbladige dahlia's in warme tinten. Nieuwe en aparte groentezaden, die vaak juist verrassend oud blijken te zijn, worden uitgeprobeerd.
Eigenzinnige klimvormen worden opgebouwd om steun te bieden aan bonen, sierkomkommers, pompoenen of eenjarige klimmers. Kortom, er is teveel om in dit korte bestek op te noemen.
Hopelijk bent u al nieuwsgierig geworden

Terugblik ALV

Het bestuur was verrast met zo’n grote opkomst…. Meer dan 100 leden zijn langsgeweest en is weer bijgepraat over het reilen en zeilen van onze vereniging en heeft na het officiële gedeelte kunnen genieten van de mooie beelden van Piet van de Klundert over de polders rondom Breda en van de lekkere hapjes en drankjes. Door de grote opkomst hebben we wat moeten delen maar elk huishouden is naar huis gegaan met een mooie dwerg skimma. Bedankt allemaal voor jullie komst. Geweldig dat zoveel leden belangstelling hebben voor onze vereniging. We hopen jullie nog vaker te mogen begroeten.

Terugblik workshop keramiek

Met z’n zessen zijn we aan de slag gegaan na uitleg van Lia hoe we moeten werken.

Er is van alles wat gemaakt …. een luizenpopje, een ander een masker en de rest ging aan de slag om een schaal te maken. Het resultaat laat nog even op zich wachten want het moet nog af gebakken worden in de speciale oven van Lia … We hebben weer een avond plezier gehad en waren daarbij nog creatief ook ! Op naar de volgende want dit smaakte naar meer ……

Terugblik wandeltocht

Het kon niet in de vorige nieuwsbrief maar we wilden het u toch niet onthouden ….. op 29 januari zijn we met zo’n 80 mensen gestart bij de familie Hendrickx in Breda en hebben een heel mooie tocht gemaakt door het Mastbos …. De foto’s hiervan kunt u terugkijken via de website ! Na afloop was er weer heerlijke snert en boterhammetjes met spek … Kortom; we hebben weer genoten van de mooie omgeving en van de heerlijke soep. Doen jullie volgend jaar (ook) mee?

Wilgentenen hanging basket vlechten én vullen met voorjaarsbloeiers

 

Nieuw in ons programma dit seizoen is het vlechten van een wilgentenen puntmand onder leiding van Tineke Visser. We vlechten van wilgentenen een punt mand die we na afloop vullen met wat voorjaarsbloeiers …

Datum : vrijdag 31 maart, start 18.00 uur

Lokatie: Kwekerij Jos Verdaasdonk, Schuivenoordseweg 13, 4844 PE Terheijden.

Kosten : € 27,50 voor leden / € 29,50 voor niet leden.

Inbegrepen zijn koffie en of thee, wilgentenen, mos, kokosmandje, grond en plantjes

 

Aanmelden kan bij Meggie Laming; laming.meggie@gmail.com of telefoonnr 0161-431353

Opens internal link in current windowAanmelden

Rozen Snoeien

We hebben weer een workshop rozen snoeien in april. Er zijn veel verschillende groepen rozen (klim-, tros-, wilde rozen en nog veel meer) dat we ons kunnen voorstellen dat je niet precies weet hoe je de rozen in je (eigen) tuin moet snoeien voor het beste resultaat (lees meer bloemen, gezonde plant enz.). Geef je op en laat je informeren en kijk hoe de specialist het doet  ! Heb je vragen over rozen snoeien dan kun je die meteen bij de specialist kwijt.

Datum: zaterdagmorgen 1 april 2017 (bij slecht weer zal het vershoven worden naar andere dag) .

Lokatie: Fa. Rozenrijk, Kapelweg 2a, 4861 CH CHAAM

Kosten: € 15,00 voor leden / € 17,50 voor niet leden
Aanmelden: Meggie Laming, tel. 0161-431353 of email laming.meggie@gmail.com 

Opens internal link in current windowAanmelden

Hanging basket vullen

 

Voor sommige onder ons een gezellige jaarlijks terugkerende workshop. We gaan weer de hanging basket vullen…  

Op vrijdagmiddag en avond  7 april gaan we bij kwekerij Jos Verdaasdonk een hanging basket engelse stijl opvullen met planten uit zijn kwekerij. Mocht u geen hanging basket en of inelgmandje hebben dan kunt u deze ter plaatse nog aanschaffen.

Na een korte uitleg kunt u de plantjes uitzoeken en deze in uw hanging basket verwerken. Heeft u al genoeg ervaring dan kunt u meteen aan de slag en hoeft u niet te wachten op de uitleg. Bij geen ervaring helpen de medewerkers van de kwekerij u graag op weg.

De basket kunt u achterlaten en zal daar in de kas verder worden verzorgt. Rond moederdag kunt u deze ophalen en heeft u al een volle basket. Leuk om voor moederdag  te geven of voor u zelf te maken.

Tip: denk van te voren vast na hoe de basket eruit moet komen te zien (bepaalde kleur of kleurstelling, grove planten of juist fijne planten etc.)

Lokatie: Kwekerij Jos Verdaasdonk, Schuivenoordseweg  13, 4844 PE Terheijden

Tijd       : middag vanaf 15.00 uur en de avond vanaf 18.00 uur

Kosten: € 17,50 voor leden en € 20,00 voor niet leden voor 35 cm basket

             € 20,00 voor leden en € 22,50 voor niet leden voor 40 cm basket Bij halve basket rekenen wij € 10,00 en hiervoor krijgt u ook de helft van het aantal planten.

Aanmelden bij Meggie Laming. Tel.:0161-431353 of laming.meggie@gmail.com

Neem aub een scherp mesje of schaartje mee!

 

 

Opens internal link in current windowAanmelden

Voorjaarsledenavond bij Plantencentrum Princenbosch

Speciaal voor leden van Groei en Bloei doet Plantencentrum Princenbosch zijn deuren open op woensdagavond 5 april. Vanaf 17.00 uur tot 20.00 uur bent u van harte welkom om te komen kijken naar nieuwe collecties, nieuwe planten etc. Vergeet vooral uw pas niet mee te nemen want op vertoon van uw pas krijgt u maar liefst 20% korting op de buitenplanten en 10% op de rest.

Adres: Bavelseweg 143, 5124 PX Gilze

 

Macramé

Op 31 januari is de macramé- workshop ‘ vier seizoenen hanger’ gevolgd door 8 deelnemers.

Het was voor de deelnemers  hard werken die avond maar iedereen ging toch met een mooie, gevuld met voorjaarsbollen, hanger   naar huis.

Reactie van de deelnemers was : komt er binnenkort nog een avond??? ….

 

Dus heb je belangstelling hiervoor, laat het Meggie Laming weten, email laming.meggie@gmail.com of telefoon 0161-431353

Opens internal link in current windowAanmelden

Stem jij op ons? Wij doen weer mee aan de Rabobank Clubkas Campagne. Jaarlijks ondersteunt Rabobank Breda veel verenigingen en stichtingen in Breda en omgeving door middel van de Rabobank Clubkas Campagne. Dit jaar stellen ze maar liefst € 75.000,- beschikbaar wat hun 28.000 leden mogen verdelen over clubs in Breda en omgeving Stem jij op ons?

Stemmen

Leden van Rabobank Breda mogen van dinsdag 6 t/m donderdag 18 april 2017 stemmen op hun

favoriete vereniging/stichting. Ieder lid mag vijf stemmen uitbrengen, waarvan maximaal 2 stemmen

op dezelfde club.

Oproep Natuurlijk probeert “GROEI EN BLOEI”  zoveel mogelijk stemmen te werven. Wij kunnen deze

bijdrage goed gebruiken voor onze activiteiten. Ben jij lid van Rabobank Breda of Amerstreek ? Het zou fantastisch zijn als jij en jouw familie, vrienden en kennissen hun stem geven aan “GROEI EN BLOEI”  tijdens de stemperiode van de Rabobank Clubkas Campagne. Meer informatie over de Rabobank Clubkas Campagne vind je op rabobank.nl/breda.

Heb je geen internet dan kan je altijd op het kantoor van de bank gaan stemmen, de medewerkers helpen je graag! Je kunt ook aan  de buren, vrienden of familie vragen of je bij hen kunt stemmen via hun internet.

Hoe stemmen Ben je lid van Rabobank Breda? Dan ontvang je 6 april 2017 een stemkaart. Op deze kaart staat een

unieke code waarmee je via rabobank.nl/breda of via rabobank.nl/Amerstreek  op ons kunt stemmen!

Alvast bedankt voor je stem!

Wat hebben wij in april voor u in petto:

12 april lezing door Rein ten Klooster

22 april plantjesbeurs bij Fam. Van Gaal in Achtmaal

29 april excursie naar Schoten en koninklijke serres van Lanaken

 

Informatie