Bekijk online
Afdeling  Breda
Nieuwsbrief mei

Bloemschikken seizoen 2017 – 2018

In het nieuwe seizoen gaan we op woensdag 27 september beginnen met de basis cursus bloemschikken.

De cursus houdt in: 10 lessen waarvan een demonstratie avond.

 

De schikkingen die we maken gaan met het seizoen mee o.a. herfst – kerst – voorjaar.

Ook wordt een krans gemaakt, een kerststuk en in het voorjaar wordt met tulpen en bolletjes gewerkt.

Techniek en vorm spelen ook een rol.

 

Informatie en aanmelden bij Tiny van der Zwet tel.: 076-5654246.

 

Voor gevorderden zijn er ook nog enkele plaatsen vrij.

Het zijn leuke gezellige ontmoetingsavonden en daarnaast kunt u ook nog een mooi werkstuk maken. 

Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en tuinieren)

Organiseert op zaterdag 3 en zondag 4 juni de inmiddels bekende Velt-ecotuindagen. Ruim tweehonderd sier- en moestuinen, boomgaarden, gezins- en stadstuinen in Nederland en Vlaanderen zullen gratis toegankelijk zijn

Ten noorden van Breda zullen in Hooge Zwaluwe aan de Zwaluwseweg op Veld voor Verder bezoekers welkom zijn zowel op 3 juni als op 4 juni, beide dagen van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Op zaterdag 3 juni zal Velt Tilburg-Breda aanwezig zijn met een informtiestand waar mensen meer informatie over Velt kunnen krijgen en zich eventueel kunnen opgeven als lid of publicaties van Velt kunnen kopen.

Op zaterdag 3 juni is ook de vlak bij gelegen landschapstuin aan de Watertorenstraat 1a (het perceel op de hoek van de Helkant/Watertorenstraat) in Made open. Bezoekers kunnen dus op twee plaatsen terecht.

Op zondag 4 juni is de iets voorbij Veld voor Verder gelegen tuin aan de Zwaluwseweg 12 open, ook dan kunnen bezoekers dus op twee plaatsen terecht.

De tuinen aan de Zwaluwseweg nemen ook altijd deel aan de open tuinen dag Hooge Zwaluwe.

VELD VOOR VERDER

Veld voor Verder is een project op 1,3 hectare aan de Zwaluwseweg in Hooge Zwaluwe. Het project groeit sinds 2005. Het veld ligt in open akkerland waardoor de elementen (waaronder dit jaar o.a. zware nachtvorst) veel vat hebben op de begroeiing). Het veld kenmerkt zich door een Keltische Boomcirkel, Hoogstambomen, een voedselbosachtige omgeving, ruimte voor natuurlijke omtwikkeling, wat kruidenplanten, een foliekas en veel verschillende soorten vijgen. Bezoekers kunnen op eigen houtje rond lopen maar ook een rondleiding krijgen. Er zijn activiteiten te doen die met de natuur te maken hebben en er zijn ook kunstzinnige activiteiten.

Veld voor Verder is op 3 en 4 juni van 10 tot 18 uur open.

 

Open dag op agrarische bedrijven

Op 2e Pinksterdag, 5 juni 2017, vanaf 10.00 tot 16.00, zijn er een drietal agrarische bedrijven te bezichtigen.

Groei en Bloei Breda zal op de bedrijven ook aanwezig zijn met o.a. bloemschikken en met P.R. activiteiten.

De bedrijven die hieraan meedoen zijn:

1. Kersenkwekerij “De Lieshof” van de fam. Biemans, Liesstraat 97 te Breda.

2. Asperge bedrijf van de fam. Sweep, Zandspui 45 te Etten-Leur.

3. IJs boerderij van de fam. Pijs Hoge Bremberg 33 te Etten-Leur.

Het is de moeite waard om deze bedrijven te gaan bezichtigen.

Reserveer vast in uw agenda …..

De Nationale Tuinweek 2017

Reserveer vast in uw agenda ….. Nationale Tuinweek 10 t/m 17 juni !

De Nationale Tuinweek 2017 komt er weer aan en dit keer zal deze gehouden worden van zaterdag 10 juni tot en met zaterdag 17 juni.

Op zaterdag 10 juni kunt u bij Intratuin Breda van 10.00 u tot 15.00 u een stoeptegel inleveren en hiervoor krijgt u 2 kruidenplantjes terug omdat het thema van dit jaar “leef je uit met kruiden” is.
Adres: Terheijdenseweg 296, 4826 AA, Breda

 De Tuinweek sluiten we af met een rondje Etten-Leur.

Tijdens dit opentuinenweekend stellen Leden van Groei & Bloei Breda e.o. stellen hun tuinen open voor leden en niet leden. Belangstellende kunnen nu eens heerlijk gluren bij de buren en checken of het gras bij een ander nu echt wel veel groener is. In de route hebben we ook een Tuincentrum opgenomen want in het tuincentrum is  er de mogelijkheid om een handzaam kruidentuintje te maken. In  samenwerking met Life en Garden en Groei & Bloei kunt u van 11.00 uur  tot 16.00 uur een kistje beplanten met een mix van kruiden. Wat is nu leuker en lekkerder dan knippen van kruiden uit eigen tuin. Heeft u nauwelijks  groene vingers dan is dit helemaal geen ramp, Groei en Bloeiers staan paraat om u te helpen met planten en om u van tips te voorzien over de kruiden. Het enige wat u dan nog hoeft te doen is het kistje mee naar huis te nemen (of misschien kado geven aan iemand) en de plantjes van water voorzien en de kruiden gebruiken in de keuken.

De kosten hiervoor bedragen € 10,00

Lokatie: Life & Garden Etten-Leur, Lage Vaartkant 11, 4872 NC Etten-Leur

Kijk ook eens op de website www.breda.groei.nl voor meer informatie.

Kruidenwandeling  13 juni 

Zoals al eerder in een nieuwsflits gemeld, is er in de Nationale Tuinweek op 13 juni van 10 uur tot 12 uur een kruidenwandeling van ongeveer 6 km georganiseerd Er hebben zich voldoende leden / niet-leden opgegeven dus de wandeling gaat zeker door. De kosten zullen laag gehouden worden, maar is wel afhankelijk van het aantal deelnemers.

Een gids van de IVN zal ons onderweg wijzen op eetbare kruiden en planten. De startplaats  blijft nog onzeker, waarschijnlijk in de polder tussen Lage en Hooge Zwaluwe zijn, afhankelijk van dat wat daar op dat moment groeit.

Bij meer deelnemers zal er een tweede gids beschikbaar zijn.

Daar de  IVN drie weken nodig om een tweede gids  in te plannen, is de deadline voor het opgeven 23 mei a.s.  

Alle deelnemers krijgen zo snel mogelijk de complete informatie , telefonisch of per email.

Ook is het verzoek bij ons binnengekomen om een dergelijke wandeling, eventueel een week later, in de avonduren te houden. Dit ook in verband met de buitenlandse reis in die week.

Daar is nog geen definitief antwoord op gekomen van IVN. Mocht u  belangstelling hebben voor een avond wandeling  op woensdag 21 juni, dan verzoeken  we u om u nu al wel op te geven . We zullen u dan ook hierover zo snel mogelijk informeren.

U kunt zich aanmelden bij Diny Linneman,

email: diny@ameroever.nl

Opens internal link in current windowAanmelden

Hooge Zwaluwse Oopen Tuindag

 

Op zaterdag 8 juli a.s. is er weer de bekende Hooge Zwaluwse Open tuindag. Een aantal tuinen in Hooge Zwaluwe opent de tuinhekjes en tuinpoorten om de bezoeker te laten genieten van heel veel moois. Natuurlijk is er dan ook weer de ijscokar en kunnen er gratis beschuitjes met aardbeien worden gegeten. Ook zijn er wederom mooie prijzen te winnen in de gebruikelijke wedstrijd en zal de brocante kraam weer aanwezig zijn. Kortom echt een gezellig dagje uit. Op het terras van restaurant “Onze Kerk” kan eventueel een lekker kopje koffie worden gedronken. Mocht u daar de lunch willen gebruiken, dan moet u wel even reserveren. De tuinen zijn open van 10.00 tot 17.00 uur. U kunt beginnen bij Leen en Margot Kalkman aan de Zwaluwseweg 12 in Hooge Zwaluwe. Daar liggen ook de routekaartjes en de wedstrijdformulieren klaar.

Terugblik Koninklijke Serres van Laken

Het was vroeg maar gezellig in een volle bus onderweg naar de Koninklijke Serres in Brussel. Het was ook nog mooi weer dus de sfeer zat er al snel in. Voor koffie en thee met iets lekkers was gezorgd en we waren al snel in Brussel. Wat een rij met wachtenden maar we hadden geluk; het ging redelijk snel en na alle koppen geteld te hebben konden we naar binnen. Wat een (koninklijke) pracht en praal in de serres. Een route was uitgezet dus we konden niet verdwalen in het park en in de serres.

Na de serres zijn we naar de Pokertuin in Schoten gegaan en hebben daar een rondleiding gehad van Dirk en Vera door hun mooie voorjaars / bostuin ….. en natuurlijk konden we het niet weerstaan ….. plantjes gingen weer volop mee de bus in. We hebben genoeten die dag en de foto’s kunt u terug kijken op de website.

 

De twee ontbrekende groene poloshirts zijn boven water!! Dank daarvoor!

_____________________________________________________________________________________

Er is in grote getale positief gereageerd op de oproep voor het bezorgen van ons programmaboekje 2017-2018. Hiervoor onze hartelijke dank. 

_____________________________________________________________________________________

Informatie