Bekijk online
Afdeling  Breda
Nieuwsbrief september 2017


Nieuw seizoen

 

Heerlijk uitgerust van de vakantie of juist thuis gebleven en een lekkere tijd gehad in de tuin?

Ik hoop in ieder geval dat u genoten heeft!

De vakantie is bijna voorbij en we gaan weer aan een nieuw tuinseizoen beginnen met allemaal leuke en mooie dingen om te maken, of gewoon om te luisteren. De vrijwilligers hebben hun best weer gedaan om een zo gevarieerd mogelijk programma te maken zodat er voor iedereen iets tussenzit en het is weer gelukt ! Manden vullen met bollen of toch die trog maken of toch maar een curus bloemschikken? Kom anders eens langs bij een lezing waarbij de gastsprekers hun kennis willen delen over hun hobby of bedrijf. Inmiddels heeft u het nieuwe programmaboekje al thuis gekregen en heeft u uw keuze al gemaakt of misschien twijfelt u nog. Elke maand krijgt u van ons een nieuwsbrief met daarin het aanbod waarvoor u zich alsnog op kunt geven. We gaan er weer een leuk seizoen van maken en ik hoop u te mogen ontmoeten tijdens één van onze activiteiten.


Jullie voorzitter Ursula van Dijk

 


Lezing op 13 september 19.30 uur aula Prinsentuin College

13 september interactieve lezing

Op 13 september 2017 verzorgt Bredaas ZoetZuur&Zout een lezing over drogen als bewaarmethode. Op deze avond delen ze hun kennis en ervaring met drogen.

De lezing is bedoeld om jou enthousiast te maken voor deze methode.

· Wat ga je leren tijdens de lezing?

Wat gebeurt er nou eigenlijk als je kruiden droogt?

Wat kun je allemaal drogen?

Op welke manieren kun je drogen?

    -    Hoe veilig is deze bewaarmethode?

· Op deze avond kan men zich aanmelden voor een workshop over dit thema.

  Datum nog nader te bepalen

Kijk ook eens op deOpens external link in new window Opens external link in new windowWebsite

Tuinclub 19 september

We beginnen dit seizoen met een terugblik op het zomerseizoen nieuwe stijl. Graag horen wij van alle groepen de ervaringen eventueel met wat mooie plaatjes. Als er tijd over is zal Nel haar tuinkennis met ons delen. Voor meer informatie over de tuinclub kijk ook eens op: https://breda.groei.nl/index.php?id=19421

 

Startersgroep bloemsierkunst

Ook zo graag een mooi bloemstuk op tafel? En dan het liefst eentje die u zelfgemaakt heeft?

Kom dan gezellig langs op de woensdagavond bij de startersgroep bloemschikken en leer de basisbeginselen van het bloemschikken. Er is nog plaats!

Lokatie: Prinsentuincollege, Frankenthalerstraat 15, 4816 KA Breda

Datum start 1e les: 27 september

Kosten: euro 97,00 voor leden en euro 117,00 voor niet-leden

Aanmelden: Tini van der Zwet, 076-5654246

 

Cursus tuinontwerpen iets voor u?

 

Wij krijgen met regelmaat de vraag of we ook niet eens een cursus tuinontwerpen kunnen organiseren …… en wat in het vat zit, verzuurt niet!

We hebben Wendy van Mook (van hoveniersbedrijf Richard van Mook) en onze Nel Wens  bereid gevonden dat ze deze cursus willen geven voor onze leden maar er moet wel voldoende belangstelling voor zijn. We kunnen starten met minimaal 12 mensen om het kostendekkend te houden. De cursus is verdeeld over 4 donderdagavonden in september, oktober en november en is voornamelijk voor mensen met een tuin van 200 tot 250m3.

Wat kunt u verwachten in deze cursus:

Avond 1:

Inventariseren/analyseren (wat vind ik ?; wat wil ik?; functies van de tuin?; Gezinssituatie?)

Maken van kaarten van de loop- /zichtlijnen

Maken van kaarten zon-/schaduwkant

Hieruit komt het vlekkenplan, een plan waarop je ziet waar de paden en terrassen kunnen komen, en evt. andere functies van de tuin.

Avond 2:

Afmaken vlekkenplan , en dit doorontwerpen naar schetsontwerp.

Avond 3:

Maken van het definitief ontwerp.

Avond 4:

Nel Wens komt langs met advies en uitleg met het zoeken van de juiste beplanting. Zij wil haar plantenkennis graag met u delen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat voordat u aan de cursus begint, u weet wat de situatie is van uw tuin: Tuinier ik op klei of zandgrond?; Waar gaat mijn kleurvoorkeur naar uit?; Heb ik een zonnige tuin of juist een schaduw tuin?; Is de tuin nat of droog:; Hoeveel zonuren heeft de tuin?; Hoeveel uren schaduw?.

Aan de hand van deze gegevens gaat Nel Wens u helpen met het zoeken van de juiste beplanting.

Kosten: euro 50,00 per persoon (Inbegrepen in de cursus zijn schetspapier en kalkpapier)

Datum: een donderdagavond in september, oktober, november en januari.

Lokatie: Prinsentuincollege, Frankenthaklerstraat 15, 4816 KA Breda


Aanmelden bij Meggie Laming, 0161-431353 of via email laming.meggie@gmail.com

Vrijwilliger met groene vingers gevraagd

voor het Mondiaal Centrum Breda (MCB)

aan de Roland Holststraat 71 Breda.

Het Mondiaal Centrum Breda zoekt een ervaren amateur-tuinier, die als vrijwilliger wil helpen bij het lichtere tuinwerk, zoals (ver-) planten, verpotten, scheuren van pollen & potplanten en licht snoeiwerk.

Voor het zwaardere werk, bijvoorbeeld gazon maaien, spitten en heggen/bomen snoeien, zijn andere vrijwilligers aanwezig.

Afspraken over dag, tijd en duur worden in goed overleg gemaakt.

Voor een afspraak om nader kennis te maken en verdere informatie kunnen belangstellenden contact opnemen met dhr. Karel Wijnen vrijwilliger bij het MCB.

 

Telefoon:076 5226919

 

e-Mail: k.wijnen@live.nl

 

Terugblik van de  kruidenwandeling Hooge Zwaluwe  (13 juni)         


Dinsdagochtend, na een kopje koffie bij Leen en Margot hebben we met de gids Paul Munnik van IVN Breda een informatieve “kruiden”wandeling in Hooge Zwaluwe gemaakt. 

Tijdens de eerste honderd meter hadden we al zoveel kruiden langs de weg (in de berm) zien staan dat ik blij was met mijn opschrijfboekje. Over kraailook, grote klis, smeerwortel, paardenbloem, wilgenbast, valeriaan, vlier , klaver, kamille en vele andere planten,  vertelde Paul over de al dan niet geneeskrachtige onderdelen van de desbetreffende plant.  Ook planten die ziektes veroorzaken en soms zelfs dodelijk zijn, passeerden de revue.

Vervolgens hebben we een rondje in de (Keltische) tuin van Gerdi en Cederic Bouchee gemaakt. Daar kwamen we veel verschillende kruidenplanten tegen die de meesten van ons al uit het kruidenrek van de supermarkt kennen.

Ter afsluiting een stukje lopen door een stukje nat bos, waarmee iets over 12 uur deze erg informatieve tocht afgesloten werd.

Enkele weetjes:

·         Smeerwortel :    Bevat een stofje dat de celdeling bevordert en daarmee een herstellende

                              functie heeft.  Te gebruiken bij botbreuken en spierblessures.

·         Paardenbloem:  Heeft een cholesterol verlagende werking: verdringt de “slechte”  

                             cholesterol in het bloed.

·         Wilgenbast:        Oorsprong van de aspirine : pijnstillend en bloed verdunnend.

·         Klaver:                 Bloed verdunnend , helpt bij de overgang en ook bij koude wintervoeten.

·         Hondsdraf:         Kiespijn? Hondsdraf blaadjes helpen de pijn verminderen.

·         Braam:                Bladeren van braam en framboos kunnen bij erg veel vrouwelijke kwalen   

                             rond de hormoonhuishouding en de zwangerschap verlichting bieden.

·         Kaardenbol:       Mogelijk een plant die de symptomen van de ziekte van Lyme

·         Salomonszegel:  Kraakbeen herstellend (onderzoek 2004), ontstekingsremmer

Algemene opmerking: PAS OP met de schermbloemige bermplanten ; zijn vaak giftig

Mocht u meer willen weten over planten die aantoonbaar een bepaald effect teweeg kunnen brengen. Bezoek dan de website www.plantaardigheden.nl  of  www.natuurlijkerwijs.nl

Ongetwijfeld is er over dit onderwerp nog heel veel te vinden. Echter, ga niet als leek met kruiden aan de slag. Je moet weten wat en hoe je ermee moet werken.

Ine van Dorst

 


Lezing RotsTuinClub, Dinsdag 5 sept. 19.30 uur

Gerrit Eijkelenboom heeft voorliefde voor orchideeën in de natuur.


Orchideeën groeien in heel Europa , maar ook in ons land. Daarom gaat Gerrit en zijn echtgenote veelal in het voorjaar op zoek om ze te ontdekken .In de streken rond de Middellandse Zee komen ze veelvuldig voor. Afgelopen periode bezocht Gerrit, op zoek naar de bijzondere orchideeën, de eilanden zoals Rhodos Cyprus, Kreta, Sicilië en zal hij ons mooie plaatjes laten zien.

Op basis van eigen ervaring zal hij u laten zien, dat het mogelijk en niet moeilijk om zelf winterharde orchideeën in uw eigen tuin te kweken.

Na de pauze behandelt hij ook nog de herfstbloeiende bolgewassen; ook hiervoor trok hij weer mee naar eilanden in de Middellandse Zee, om te zoeken naar deze bolgewassen, zoals herfstkrokussen, colchicums en meer. Deze bollen zijn goed te krijgen in ons land en makkelijk te kweken. Hij zal ons, net als bij orchideeën, laten zien hoe hij dat doet en hoe u dat ook zelf kunt doen.

Tot slot zal als voorbereiding aan de “Showplanten-avond op 10 april 2018” hier nog aandacht worden besteed.

Kortom leg die datum (dinsdag 5 sept 19.30 hr) vast hebt in uw agenda want Gerrit kennende wordt het nu weer ook een interessante lezing over gebieden met hun planten een paradijs zijn voor liefhebbers..

Ook niet-leden van de RotsTuinClub kunnen deze lezing bijwonen. De kosten hiervan zijn € 3.50 p.p. Nogmaals U bent van harte welkom

 

Fotoclub G&B Breda

 

Vakantie opdracht We gaan dit jaar werken aan een jaaropdracht: seriefotografie verzorgd door Richard, Ad en Etty. Dit worden een paar werkavonden met theorie en praktijk om zo op het eind van het 7e seizoen te komen tot een mooie fotoserie. De vakantieopdracht laten we hierbij aansluiten en is een eerste ‘vingeroefening’ hierin. Je kunt zo ervaren hoe het is om je verhaal in meer dan één beeld te vangen. Tip: schrijf voor jezelf op waar je tegenaan loopt, wat lastig was en welke vragen je hebt. Dit kan later van pas komen bij de werkavonden. VAKANTIEOPDRACHT 2017: 'Tegeltjeswijsheid in een fotoserie in beeld gebracht: een vingeroefening'.

 

 


Fietstocht

Ook dit keer is er een heel mooie fietstocht voor u uitgezet. We verzamelen bij de familie Havermans, Witteweg 1, 4844PL Terheijden. Na koffie of thee met iets lekkers gaan we van start voor een tocht van ca. 40 km. Onderweg zal er een lunch voor u klaarstaan.

Datum: zaterdag 23 september

Inschrijven van 10.00 u tot 10.30 uur. Vanaf 10.30 uur kunt u starten met de fietstocht.

Inschrijfgeld: € 6,00 voor leden en € 8,00 voor niet leden

Aanmelden: Ben en Riet van Peer, tel. 076-5149404

 

Of per e-mail bij Trees Koeken: mjkoeken@casema.nl

We willen graag weten hoeveel lunchpakketjes er gemaakt moeten worden dus mocht u mee willen fietsen; geef het even door zodat er zeker een lunchpakketje voor u klaarstaat.

 

 

Programmaboekje 2017-2018.

Helaas is er een tikfout gemaakt op bladzijde 8 onder kopje cursusgeld:

Het moet zijn : De betaling van het cursusgeld moet overgemaakt worden naar bankrekeningnr …. van KMTP afd Breda en niet KMPT afd Breda zoals nu vermeld in het boekje. Onze excuses hiervoor

 

Met veel succes is Bloemkunst vorig jaar weergekeerd in Kasteel Groeneveld, Baarn. Geniet mee van dit grootse evenement en noteer nu in uw agenda; 16 tot 24 september.

Een week lang tonen wereldberoemde kunstenaars zoals Hanneke Frankema, Dini Holtrop, Evelien van de Sande, Ruud Hazelaar, Martin Groen, Jaap Wisse, Max van der Sluijs, Jose de Boer en nog veel meer toparrangeurshun bloemrijke werk in Kasteel Groeneveld. Bloemkunst 2017 is een samenwerking van Kasteel Groeneveld met Zuidkoop BV, Dümmen Orange en Staatsbosbeheer. Deze unieke samenwerking staat garant voor een kwalitatief hoogstaand evenement. 

 

Van 16 tot 24 september verandert Kasteel Groeneveld in een bloemenzee.

De crème de la crème aan specialisten in het bloemenvak verenigt zich. Ruim een week zijn de stijlkamers van Kasteel Groeneveld rijk gevuld met op maat gemaakte bloemdecoraties, samengesteld door top-arrangeurs.

De bezoeker krijgt een indruk van wat er mogelijk is voor bloemkunstenaars, onder wie kampioenen, die met alledaagse bloemen en planten aan de slag gaan.

Bloemkunst is een explosie van creativiteit. Dankzij sponsoren die duizenden bloemen en planten beschikbaar stellen, een wedstrijd voor aanstormend talent én de top van Bloemsierkunst Nederland, is Bloemkunst 2016 op voorhand al een succes en interessant voor zowel publiek als vakgenoten uit de bloemenwereld.

Ook zal de finale van het bloemschikken van de Floral Acadamy plaatsvinden in Kasteel Groeneveld. De bloemkunstwerken, geinspireerd op hoeden van Herma de Jonge,  worden bijgeplaatst in de tentoonstelling.

 

U wacht een overweldigende ervaring!

 

Deze ervaring is een must voor u en uw leden. Om dit mogelijk te maken, bieden wij u en uw leden een speciaal tarief:

Boekt u voor een groep van minimaal 25 personen, u betaalt  € 9,50 ipv € 12,50 p.p.. Aanmelden voor groepen via: a.bon-brouwer@staatsbosbeheer.nl

Vanaf 1 augustus kunnen wij een vroegboekcode geven, zodat uw leden ook individueel zich kunnen aanmelden en € 10,50 ipv € 12,50 betalen.

https://hovenierhelpt.nl/

Verzamelaarsdag zondag 10 september

Bij Lowgardens Nurseries & Consultancy, Wernhout.

Vele honderden jonge zeldzame planten om zelf door te kweken, deze zijn verzameld uit alle werelddelen.

Open van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang: gratis.

Maalbergenstraat 26, 4884 MT  Wernhout (gemeente Zundert), Nederland

Info: +31 76  85 00 358 - GSM: +31 6 5115 0438

info@lowgardens.com -Opens external link in new windowwww.lowgardens.com

Het houten huis heet u welkom tussen de bloemen!

Kijk voor de verschillende open dagen op:Opens external link in new windowhttp://www.hethoutenhuis.eu/

 

 

 

Nederlands Kampioenschap Bloemschikken 2017:
pikant bloemwerk

 

Op vrijdag 6 oktober 2017 strijden studenten en amateurs om de titel  Nederlands Kampioen Bloemschikken in de Beursfabriek te Nieuwegein.

Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober kun je alle bloemwerken bewonderen en zijn er presentaties, demonstraties en workshops.

 

Het fleurige evenement, dat voor de 54e keer wordt gehouden, heeft als thema ‘(pi)kant’ e

 

Angela Bink, Rose-Marie de Klerk, Angela Snepvangers, Anja de Graaf en Hélène Emmen vertegenwoordigen onze afdeling in Nieuwegein!

Uiteraard wensen wij  hen nu alvast heel veel succes!!

 

Het adres is :  Beursfabriek, Symfonielaan 5, 3438 EW Nieuwegein.

Zondag 8 oktober is het entree € 10,--. Groei & Bloei leden € 7, 50. Kinderen tot 12 jaar gratis.

 

Meer info: Opens external link in new windowhttps://www.groei.nl/bloemschikken/nk-bloemschikken/pikant-bloemwerk

Tuinagenda
September Initiates file downloadINFO

Informatie