Breda
bekijk online
Nieuwsflits

Dornröschen

De roos 'Dornröschen" ,die de aanwezige leden in februari na afloop van de ALV hebben gekregen, staat nu bij veel leden geweldig mooi te bloeien!

 


Open Hemerocallis tuin in de 1,5 meter maatschappij

In 2011 woonde ik een voorlichtingsbijeenkomst bij over het kruisen van Daglelies (Hemerocallissen). Ik was direct enthousiast over de schoonheid van de bloemen en de stevigheid van de plant. Er werden enkele planten in pot gekocht bij een kweker, maar de meeste plantjes kocht ik als zogenaamde bewortelde stek. De prijzen variëren van 10,00 Euro tot 80,00 Dollar tot 150 Dollar. De hoogte van deze prijs wordt uiteindelijk bepaald door de lengte van het proces om van moederplant tot uiteindelijke leverbare stek te komen.

Toen mijn aangekochte stekken groot waren ben ik met kruisen begonnen. Kruisen wordt gedaan door het stuifmeel van de ene ouderplant op de stamper van de andere ouderplant aan te brengen.  Dit stuifmeel zorgt voor de bevruchting van de moederplant en uiteindelijk het vormen van een zaaddoos met zaden erin.

Natuurlijk wordt genoteerd welke de vader- en de moederplant is en hoeveel zaden er worden geproduceerd.  Er volgt een speciale behandeling voor de zaden die in het voorjaar, voorzien van naamkaartje, worden gezaaid. Daarna uitgeplant. In het eerste jaar had ik 137 kruisingen gedaan waarvan er 76 succesvol waren dus er hadden zich zaden gevormd. Het jaar erop had ik 170 kruisingen gedaan waarvan er 108 succesvol waren en het totaal  van de zaden die ik in onze serre en vensterbanken voor zaaide was 787

Ja, er hoort een uitgebreide boekhouding bij.

Nu vormen niet alle zaadjes een plantje, maar de plantjes die er kwamen werden in de tuin en later de volkstuin gezet en voorzien van kaartje met jaar en namen van de ouders. Dan komt het erop aan om die plantjes te verzorgen tot ze bloeien om te oordelen of ze mooi genoeg zijn om als officiële nieuwe cultivar door het leven te gaan. Dat wachten duurt ten minste drie jaar. Dan komt het aller moeilijkste: het uitselecteren van de mooiste en afscheid nemen van minder mooie planten. Dat is heel rigoureus en niet leuk.

Op dit moment heb ik zo'n 250 cultivars op mijn tuinen staan, daarvan staan er negen op mijn naam bij de American Hemerocallis Society (AHS). Daarnaast heb ik prachtige, door mij gekweekte planten staan, nog zonder naam. Ik kan ze officieel aanmelden bij de AHS, doch dat kost heel veel geld en  gezien mij leeftijd acht ik dat niet meer erg zinvol.

De volgende cultivars staan op mijn naam: Simons Gift for Irma, Simons Frisian Silk, Simons Frisian Black, Simons Frisian Dream, Simons Frisian Lady, Simons Frisian Velvet, Queen Beatrix, Queen Maxima en Rolfje en voor een nieuwe cultivar heb ik al de toestemming van een bekende Nederlander. Daarnaast heb ik drie door mij gekweekte planten een eigen naam gegeven: Ascella Auguste Martha, Ascella Lars en Ascella Curly Wings.

De afgelopen drie jaren is er veel in mijn leven gebeurd: tweemaal verhuisd inclusief planten. Een storm veroorzaakte het zoekraken van de namen van de moederplanten wat werkelijk een ramp is. En nog veel meer.

Alles bij elkaar maakt dat ik een volkstuin vol met heel mooie daglelies heb staan, volwassen grote planten waarvan de meeste makkelijk een tien liter emmer kunnen vullen.

Ik bied deze, door mij gekweekte, niet op naam gestelde daglelies aan. Een voordeel daarvan is dat u er zelf een naam aan kunt geven.

Normaal gesproken zou ik meedoen aan de Open Tuinen en Kunstroute in Dongen stelde ik mijn tuin ook open voor bezoek tijdens het hemerocallisdagen. Maar … ik wilde u toch van deze pracht laten genieten en daarom nodig ik u uit, uitsluitend op afspraak, om in juni of juli mijn kleine kwekerij te bezoeken met handhaving van regels wat afstand betreft, en eventueel voor een redelijke prijs planten voor uw tuin uit te zoeken. Geheel naar wens kunt u ze meteen meenemen of merken en ze in september ophalen.  Wie weet, kan het volgend jaar niet meer.  U kunt vooraf al wat genieten van de kleurenpracht: irmas-hemeroallis.nl

Ik ben te bereiken onder nummer 06 51900724 of himcbv@yahoo.com

Tot ziens, Irma Hendriks

 

 


 

 Omdat we nu elkaar niet ontmoeten, kunnen we geen kennis en tips delen.

 • Verzamel zaaddozen van Helleborus zodra je ze kan openknijpen. Zaai de zaadjes zo snel mogelijk,  ze hebben immers een koude periode nodig hebben om te ontkiemen. De jonge plantjes zullen verschillen van de ouders.

 • Knip de bladeren van bolgewassen af zodra deze droog zijn. Té vroeg afknippen kan tot gevolg hebben dat ze volgend jaar niet bloeien.

 • Verwijder de uitgebloeide bloemen van oosterse papavers (Papaver orientalis) en knip ze na de bloei af tot aan de grond. Dit stimuleert nieuwe groei en soms herbloei.  Mulchen en voeding geven.

 • Van Euphorbia's o.a. E. amygdaloides var. robbiae de bloeistengels afknippen om te voorkomen dat ze door meeldauw aangetast worden. Let op voor het giftige melksap en gebruik zeker handschoenen en bescherm je ogen.

 • Knip lentebloeiers zoals Pulmonaria na de bloei helemaal terug. Dit geeft een prachtig resultaat door nieuwe bladvorming en minder uitzaai.

 • Verwijder  de topscheuten van chrysanten en Helianthus om een bossige groei te bevorderen.

 • Vul je zomerpotten met  eenjarigen.

 • Splits je hosta's, deel je uitgebloeide primula's en zet ze eventueel op een wachtbed om ze later uit te planten.

 • Inspecteer de lelie's op leliehaantjes .

 • Verwijder de dieven uit de bladoksels van je tomatenplanten.

 • Snoei Wisteria na de bloei.

 • Het is nog steeds het moment om heesters die al gebloeid hebben zoals spirea, Choisya, Camellia, Deutzia, Philadelphus te snoeien. Snoei dunne takjes volledig weg en de hoofdtakken gedeeltelijk zodat de struik meer volume krijgt. Verwijder ook de onderste takken zodat de planten die eronder staan meer lucht en licht krijgen. Je kan ook rhododendrons na de bloei snoeien. Als die te groot geworden is, kun je de plant inkorten. Die zal er aanvankelijk kaal uitzien maar zal na een paar maanden volledig hersteld zijn. Als je de uitgebloeide bloemen van de rhododendron verwijdert, let er dan op de embryo-knoppen die er achter liggen niet te beschadigen. Verwijder ook de uitgebloeide bloemen van camellia's en azalea's.

 • Vroeg geplante reukerwtjes opbinden. Laat geplante exemplaren toppen als ze tien tot vijftien cm groot zijn. Geef ze regelmatig water.

 • Verwen Clematis met vloeibare zeewier- of tomatenmest.

 • Vul de gaten in je border met eenjarige zomerbloeiers. Werk vooraf wat compost door de grond en hou de grond vochtig.

 • Knip geraniums, geums en vrouwenmantel als ze last hebben van de droogte helemaal terug en geef ze mest met een hoog kaliumgehalte.

 • planten steunen bij dahlia's en andere planten zetten voor ze omvallen.

 • Taxus en buxus snoeien bij voorkeur op een bewolkte dag.

 • Druivelaars: de jonge scheuten inkorten en luizen.

 • Water geven!

 •  

 

Bron:

Regioverantwoordelijke VVPV

 


Zegt het voort: tuin open op 2e Pinksterdag om 12.00 uur!!

Aanstaande maandag, 1 juni en 2e Pinksterdag, gaat de tuin eindelijk open voor publiek .

De tuin ligt er prachtig bij en het entreegebouw is brandschoon opgepoetst.

Als voorproefje op wat de tuin in deze fase van de lente heeft te bieden, heeft Fred de Grunt een afgelopen dinsdag een laatste editie gemaakt in de reeks lente-impressies van de tuin.  Je kunt alvast een kijkje nemen door ‘ctrl + klik’ op de volgende link 

Filmpje Arboretum 26 mei 2020 


Klik op vogels zingen na een storm

vogels zingen na een storm