Breda

Open Tuinen Route

Groei en Bloei afd. Breda e.o. organiseert op 15 juni aanstaande een Open Tuinen Route, samen met 1 van de klimaatburgemeesters van de gemeente Moerdijk.
Er zijn 5 tuinen van particulieren, een moestuin, een voedselbos (in wording) en een tiny forest.
U bent welkom tussen 10.00u en 16.00u

1. De Schanse Dijktuin
Een omsloten, besloten tuin als een oase vol groen en bloeiende planten. De Schanse Dijktuin is een natuurvriendelijke liefhebberstuin in cottagestijl beplant. Met 4 tuinkamers, een dakterras, 2 vijvers en een waterpartij. Door de hele tuin is veel dierenleven te zien en te horen. Er staan zo’n 600 verschillende planten, struiken en bomen, waaronder een aantal verzamelingen van bijv. clematissen, heuchera’s, persicaria’s, bijzondere struiken en [fruit]bomen. Er zijn plantenstekken, jam van fruit uit eigen tuin en ijzeren plantensteunen te koop. Alles is zelfgemaakt.
U bent van harte welkom, de koffie/thee staan klaar!
Adres: Meint en Coby Posthumus - de Wit, Noordschans 111, 4791 RG Klundert.

2. Hoeve Stadszicht
Is een rijksmonument gebouwd in 1797. In de grote, volwassen tuin is een vijver aangelegd. De totale oppervlakte, inclusief woning, is plm. 7000 m2.
In de woonboerderij is een winkel gevestigd met serviezen. Tijdens de Open Tuinendag wordt servies Bunzlau Castle aangeboden met korting.
Adres: Steenpad 3, 4797 SG Willemstad.

3. Fuchsiade
Al meer dan veertig jaar wonen Anneke en Marjo van der Laan in Oudemolen. Ze zijn begonnen met een klein tuinderswoninkje en duizend vierkante meter grond in de polder. Daar is in de loop der jaren het een en ander aan grond bijgekomen tot ruim 5.500 m2.
Om het beheersbaar te houden hebben ze een gedeelte van de tuin in perken in de vorm van honingraat verdeeld, dat houdt in dat de borders zeskantig zijn.
In de kas is een “wintertuin” ingericht met een groot aantal planten en struiken. Het andere gedeelte werd dit jaar ingezaaid ( 800 m2) met natuurmengsels voor bijen en vlinders, afgewisseld met een rand van naaktzadige pompoenen.
Tevens is “de kleinste galerie van Oudemolen” van Artz Ceramics geopend.
Adres: Anneke en Marjo van der Laan, Drogedijk 55, 4796 RH Oudemolen.

4. De parktuin van de familie Van der Zande
De tuin van de familie is ongeveer 7000 m2 groot. Het is een parktuin, maar er is ook ruimte voor bloemborders en een grote natuurvijver. Door de vele bomen in het park is er een schaduwgedeelte en zonnig deel met grasveld.
In de tuin zal die dag werk te zien zijn van de keramiste Mirjam Smeijers.
U bent van harte welkom, de koffie/ thee staan klaar. De opbrengst hiervan komt ten goede aan een goed doel, zoals de egelopvang.
Adres: Wim en Riky van der Zande, Boerendijk 14, 4793 RV Fijnaart.

5. De duurzame tuin van Monica en Casper Versluis
Een “chaotische” groente-, kruiden-, fruit- en pluktuin met inheemse planten, noemt Monica haar tuin. Er zijn rommelhoekjes voor dieren en hij is vogelvriendelijk. In het vijvertje, een oude speciekuip, zit een kikker en ook klimt en springt de eekhoorn voorbij.
Het is een groene oase in hartje Standdaarbuiten die ze graag een dag wil delen met andere liefhebbers.
De tuin is ook duurzaam waar kan. Een deel van de bedden is aangelegd volgens de methode van de permacultuur, we vangen regenwater op en gebruiken zoveel mogelijk gerecycled materiaal.
Adres: Casper en Monica Versluis, Markt 30, 4758 BM Standdaarbuiten.

6. De moestuin van een klimaatburgemeester.
In Zevenbergen vindt u op het complex van de Volkstuindersvereniging Zevenbergen de 2 moestuinen van Yvonne en haar man Peter van Ginneken.
Negen jaar geleden zijn zij hier begonnen met biologisch tuinieren, deels ook biologisch dynamisch.
Op de eerste tuin staan een kas en veel vaste kruiden- en groenteplanten, maar ook verschillende fruitstruiken en fruitbomen. Er zijn compostbakken en er wordt water opgevangen in regentonnen. Er wordt gemulcht met houtsnippers en champost.
Op de tweede tuin staan de eenjarige groenten, is er een bloemenbed en een dahliaborder.
Op de Open Tuinendag kunnen kinderen een oorwormpotje maken.
Adres: VTV Zevenbergen, tuin 9 en 42. Het complex ligt voorbij SGZ, aan de linkerkant net voor de kruising met de N285.

7. Voedselbos Molenweg
Het Voedselbos is nog jong en in aanbouw. In november 2023 is een team van vrijwilligers begonnen met de inrichting. Ze zijn nog niet klaar, want vanwege de vele regen konden vele fruitbomen nog niet geplant worden aan de noordzijde van het terrein. Aan de zuidkant staan wel al diverse fruitbomen, zoals de pawpaw-, pecannoot-, walnoot-, moerbei-, olijfwilg-, krenten-, nashipeer- en vlierboom om maar een paar te noemen. Ook zijn er diverse fruitstruiken aangeplant. Er zijn takkenrillen aangelegd om als schuilplaats te dienen voor vele dieren.
Tijdens de Open Tuinendag zullen enkele vrijwilligers klaarstaan om de bezoekers rond te leiden en uitleg te geven over wat er groeit en bloeit.
Het ongeveer 20.000 m2 grote terrein ligt op het grondgebied van het innovatieve biologische akkerbouwbedrijf van BioTrio.
Adres: Molenweg 17, 4771 RT Langeweg.

8. Tiny Forest
In Langeweg vindt u ook een tiny forest. Een tiny forest is een dichtbegroeid, inheems bos, ter grootte van een tennisbaan.
Dit bos is een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Het hoorde bij de basisschool in Langeweg. Helaas is de school gesloten. Kinderen konden in het buitenlokaal leren over de Nederlandse natuur en het was een ontmoetingsplek voor buurtbewoners.
Tijdens de Open Tuinendag zal de beheerder Theo Schouwenaars uw vragen beantwoorden en zal hij kinderen laten kennismaken met kleine beestjes.
Adres: Aan het eind van Kloosterlaan 12 rechtdoor gaan tot het voetbalveld, daar linksaf slaan. 4772 RA Langeweg.